Tusen och 1 art – om biologisk mångfald och mänsklig enfald

”Som forskare eller vetenskapsjournalist ska man akta sig för att beskriva djur som om de har känslor, tankar eller något slags uppsåt. Det kan se ut som att uttern leker när den åker kana i snön, men man får inte säga att den faktiskt gör det. För vad vet vi?

Det kanske bara är instinkter, (…) och så en ensam majestätisk art som har tankar, medvetande och komplexa känslor? Vem har beskrivit den mänskliga hjärnan som ett sådant under av intelligens? Vem är källan bakom detta. Det är den mänskliga hjärnan själv.” (sid 18)

”Tusen och 1 art – om biologisk mångfald och mänsklig enfald” är en bok om åtta djur i Sverige som blivit rödlistade eller hotade. Författaren Martin Emtenäs diskuterar hur människans framgångar påverkat den biologiska mångfalden och vad konsekvenserna av detta blir.

Vi får följa djuren i deras vardag. Hur påverkas tumlaren som konstant måste lyssna på sorlet av människorna bortom ytan? Om man sänker ned en mikrofon i vattnet, finns det ingenstans i havet som längre är tyst och lugnt. När våra fartyg svischar förbi blir tumlarna så rädda att de gömmer sig och glömmer att äta.

Även fiskenät fångar upp oönskad fångst som enligt lag ska släppas ut i havet igen. Oftast är denna fångst redan död när detta sker. Näten sticker också iväg och blir så kallade spöknät som fortsätter fånga in fisk trots att de inte längre har någon ägare.

Ett annat hotat djur är våra trädgårdsvänner igelkottarna. De hotas av trafiken och får ibland ett ben eller två avhuggna av de skrämmande robotgräsklipparna. Sedan finns det också brunlångörat, en fladdermusliknande varelse som blir störd av så kallade ljusföroreningar. Detta betyder att våra upplysta hus och ängar påverkar djurens dygnsrytm eftersom de inte förstår att det bara är lampor. De tror att det blivit dag igen trots att det fortfarande är natt.

Även fjällräven hotas, både av större rovdjur och människor som avundas den snövita pälsen. Fjällrävarna bygger små samhällen i jorden, deras lyor ärvs i generationer, ibland i tusentals år. När deras större kusin rödräven gör inbrott blir fjällräven chanslös eftersom den är liten och ett lätt byte. Lyorna stjäls och rödräven flyttar in.

Samtidigt fortsätter människan som vanligt. Vi köper jord och frön till våra balkonglådor istället för att byta med varandra, sliter och slänger kläder och andra materiella föremål. En dag kommer Jorden troligtvis att gå under då solen sväller och haven kokar men lilla människan är då redan borta. Människan struntar i problemen och den onda cirkeln fortsätter.

Boken finns tillgänglig på vårt bibliotek på svenska. Se även filmen ”Call of Life” som handlar om massutdöende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *