Ulrike och kriget av Vibeke Olsson

ulrike-och-kriget’’Kunde vi avläsa våra ovänners hemliga historia, så skulle vi i vars och ens liv finna sorg och lidande nog för att avlägsna vårt hat’’ (Henry Longfellow) Olsson inleder med detta citat. Citatet speglar bokens budskap.

Ulrike är en tysk tolvårig flicka bosatt i München tillsammans med sina föräldrar.

Boken utspelar sig under andra världskriget samt dess för innan. Bokens genre är skönlitteratur, drama och historia.

Ulrike Beckenbauer är en spä flicka med brunt hår, hon är en envis sådan. Hon har starka åsikter samt tankar och vill bidra till ett mäktig Tyskland. De äldre tycker att Ulrike är en oerhört klok flicka för sin ålder. Hon vill bevisa sin starka tro till Hitler genom att bland annat anmäla två landsförrädare för en utmärkelse av honom. I Tyskland fanns det även en ungdomsgrupp som stöttade det nazistiska partiet vilket hon var delaktig i under andra världskriget. För att segra kriget och rädda Tyskland anser hon att Hitler är den trovärdiga.

Tillsammans med den övriga befolkningen stöttar hon Hitler, Ulrike är en stolt nationalsocialist. Hon tror samt samtycker till det Hitler förespråkar, ett mäktigt Tyskland. Människor i Tyskland utsätts för hunger, kyla samt bombanfall som ständigt pågick under kriget.

Ulrikes familj lever i den så kallade slummen, hennes familj har väldigt ont om pengar. Hennes familj verkar splittrade i berättelsen då familjen sällan umgås, hennes pappa dricker alldeles för mycket alkohol och är därmed ofta på krogen. Mamman i hemmet verkar annorlunda från mitt perspektiv. Hon har dålig koll samt engagemang. Ulrikes mamma jobbar långa dagar i en vapenfabrik och kämpar för att få pengarna att räcka till. Hon har tappat hoppet om Tyskland och bidrar därmed inte med några åsikter.

Boken utspelar sig i München under 1940-talet. Boken beskriver Tyskland och framförallt München under andra världskriget från ett annat perspektiv av historia, mer närgående samt detaljerat. Ulrike berättar i nutid och händelserna följer på varandra. Ibland kan händelser berättas flera gånger, vilket gör att det kan bli lite tjatigt. ’’ Jag börjar sjuan nu’’ (sida.7) Boken är lättläst och jag upplevde att det gick snabbare där spänningen ökade. En gripande, lättsam och intressant bok att ta del av. Budskapet i boken är att visa hur människor i Tyskland hade det under andra världskriget. Boken visar från ett annat perspektiv än det jag någonsin kunnat föreställa mig. Hat som frodas vilket i många fall ledde till döden.

Många ungdomar samt vuxna i Tyskland påverkades av Hitler under denna tid, de blev hjärntvättade helt enkelt. Var det någon av dessa som funderade över konsekvenserna?

Att något sådant brutalt har inträffat och är en stor del av världshistorien är för mig näst intill overkligt då man läser hur förfärligt det faktiskt var. Att alla dessa människor, framförallt judar har genomgått så mycket smärta samt förlust.

Anledningen till att Ulrike tyckte så mycket om Hitler berodde nog mesta dels på att han var den enda stora ledaren under denna tid som ville förändra och se till att människorna i Tyskland skulle bli mäktiga. Jag tror att hon såg möjligheten i att det Hitler talade om. Hon påverkades mycket av bland annat vuxna till att tycka om Führern. Hoppet är det sista som lämnar människan och detta var för dem vägen till lycka, den ända pålitliga ledaren enligt dem.

Detta är en läsvärd bok vilket jag absolut rekommenderar.

Trevlig läsning, Karolina Öhman.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *