Förr eller senare exploderar jag av John Green

medium_originalBoken Förr eller senare exploderar jag är en kärleksroman skriven av John Green.

Hazel Grace Lancaster är 17 år och har sköldkörtelcancer och lungcancer. Hon blir hem skolad och därför sittandes hemma hela dagarna. Hennes mamma vill att hon ska gå till en stödgrupp för cancerdrabbade, men Hazel är inte lika peppad på att gå dit som hennes mamma är. På stödgruppen träffar hon en kille som heter Augustus Waters, han har haft cancer och amputerat ena benet. Hazel kommer på honom med att sitta och snegla på henne under hela mötet hos stödgruppen. Efter mötet när Hazel väntar på att hennes mamma ska skjutsa hem henne kommer Augustus fram till henne. Hazel och Augustus utvecklar en romans och de blir oskiljbara, tills något hemskt inträffar. Augustus får ett besked om att han håller på att försämras, hans cancer är tillbaka. Hazel och Augustus hinner med att åka till Amsterdam, besöka Anne Franks museum och göra massa roliga saker tillsammans. Men plötsligt händer det som inte får hända, deras relation får en drastisk vändning och framtiden blir inte som de trott.

Augustus Waters är 18 år och har överlevt cancer. Han har behövt amputerat ett ben men är friskförklarad. Augustus träffar Hazel på stödgruppen, han faller direkt för henne. Han är inte rädd för att göra bort sig inför Hazel och de kan vara sig själva med varandra. Dagen innan Hazel och Augustus ska flyga till Amsterdam får han beskedet att cancern har kommit tillbaka, men berättar inte det för Hazel. Han vill inte förstöra resan för henne.

Författaren använder sig av ett enkelt skrivspråk. Nästan inga svåra ord och uppbyggnaden av texten är kronologisk. Boken är skriven ur Hazels perspektiv. Eftersom John Green inte nämns i boken är författaren dold.

John Greens budskap med boken är att livet är kort, därför ska man ta vara på den tid man har och inte ta allting för givet.

Jag tycker att det här är bland de bästa böckerna jag läst. Den är väldigt rörande och man blir fast i läsandet när man väl har börjat. Jag skulle rekommendera den här boken till alla, oavsett ålder eller kön.

Läs lugnt. Hanna EK15

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *