Förr eller senare exploderar jag av John Green

John Green bok”Det är en metafor”, förklarade jag. ”Han sätter mördargrejen i munnen mer ger den inte makt att mörda honom.”(s.148) säger Hazel Grace till flygvärdinnan som ifrågasätter varför Augustus Waters har en cigarett i munnen, på flygplanet. ”Förr eller senare exploderar jag” är en kärleksroman som gavs ut på Svenska 2013. Green har inspirerats av en replik från Shakespeare, till titeln. Boken handlar om att man kan leva ett fullt liv, även om man dör tidigt. Huvudtemat handlar om att inte ge upp, och uppskatta de saker och människor som man har i sitt liv, för en dag kan allt vara borta.

Hazel Grace är 17 år och har fått en cancerdiagnos för 3 år sedan. Hazels mamma tror att hon ska se för mycket serier och gräva ner sig i en depression. Så hon anmäler Hazel till kyrkans stödgrupp, där en vacker dag Augustus Waters dyker upp och förändrar allt. Augustus är friskförklarad, men följer med som moraliskt stöd för hans vän Isaac. Under mötet så möts Hazels och Augustus blick flera gånger, och efteråt frågar Augustus om de ska träffas. Deras relation utvecklas och Augustus väljer att ge sin cancerönskan till Hazel. De åker till Amsterdam, för att träffa Peter van Houten, Hazels favoritförfattare. Men tillslut händer det otänkbara, och deras relation tar en dramatisk vändning och framtiden blir inte som de tänkt sig.

Hazel Grace är till en början väldigt blyg, men under bokens gång utvecklas hon till en mer spontan och impulsiv person. Hon säger själv att depression inte är en biverkning av cancer, utan att depression är en biverkning av döendet. Hazel ser jag som väldigt tankspridd, med mycket i sin hjärna som snurrar. Vi får även läsa om hur Hazel får uppleva äkta kärlek. Augustus är 18 år och tagit kampen förbi cancer. Han vågar verkligen bjuda på sig själv och skäms inte för något han gör. Augustus sätt att prata skulle få vilken tjej som helst att smälta.

Författaren är dold eftersom att John Green aldrig nämns i boken. Istället får vi läsare se boken ur Hazels perspektiv. Jag älskar författarens skrivsätt, det är enkelt att förstå och texten är kronologiskt uppbyggd. John Green är väldigt duktig på att få in lite hopp, när allt känns som mörkast. Även lyckas han blanda glädje med allvar riktigt bra.

Jag anser att budskapet i boken handlar kort sagt om livet och alla de plötsliga vändningar det kan ta. Man inte måste leva ett långt liv för att det ska vara bra, det handlar istället om att ta vara på den tid man faktiskt har. Inte ta något/någon förgivet, för en dag kan allt vara borta. Även att inte ge upp, som Augustus inte gjorde med sin kärlek för Hazel när han säger ”du fattar nog att jag inte kommer att känna mindre för dig bara för att du försöker dra dig undan”.

Jag skulle verkligen rekommendera alla att läsa denna bok. Detta är en sådan bok som man inte glömmer i första taget. Boken sätter sig i hjärtat, med dess vackra ord som bara Green kan formulera sig med.  5/5 Stjärnor

Tack för intresset // Matilda Häggström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *