Divergent av Veronica Roth

divergent”Jag kommer fatta ett livsavgörande beslut. Jag kommer att välja att antingen stanna hos min familj eller lämna den för alltid.”( Säger Beatrice s.8.)

Varje år på en särskild dag måste sextonåringar välja var de ska spendera resten av sina liv. I det framtida samhället är folket uppdelade i fem falanger: De lärda, de tappra, de osjälviska, de fridfulla och de ärliga. Detta var en lösning till fred efter det stora kriget. Huvudpersonen Beatrice föddes och har levt hela sitt liv med de osjälviska. Men hon har aldrig känt att hon passat in där. När valet ska göras väljer hon överraskande att leva med de tappra, under berättelsens gång går hon från att vara en svag och blyg flicka till att bli en stark och självständig kvinna. Men livet hos de tappra blir svårare och farligare än hon någonsin kunnat ana, trots hjälp från sina nya vänner och den snygga instruktören Four som blir hennes vän och mentor under berättelsens gång. Saker blir ännu mer komplicerade eftersom hon har en hemlighet. På testet som skulle avgöra vilken falang hon hör hemma i, visar det sig att hon är lämplig för inte bara en utan flera olika falanger. Detta gör henne till en fara för hela systemet och logiken bakom den.

Jag tycker att denna bok var överskattad, den var ganska seg att komma in i och det hände inte mycket spännande förrän i slutet. Tanken på att dela upp samhället i olika delar vilket var huvudidén med den här boken tycker jag är lite långsökt och det känns inte som en realistisk tanke. Detta gjorde det svårare att leva mig in i boken. Den var ganska lättläst med ett enkelt och vardagligt språk som underlättade läsningen. Boken är skriven i jag-form och eftersom hon inte vet särskilt mycket blir flera saker en stor överraskning. Budskapet med boken är att en människa har mer än bara en egenskap, och det inte går att dela in människor i olika grupper, utan man ska få vara den man själv vill vara och kunna vara fler saker än bara smart eller bara modig.

/Adina Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *