Ingen du känner av Christina Wahldén

”Alltihop hände på sommarlovet efter nian. Vi skulle åka hem till Turkiet över sommaren som vanligt. – Lova att inte bli bortgift nu, sa Aida, min bästa vän. Hon lät orolig, men jag skrattade bara åt henne. Mina föräldrar är inte såna. De skulle aldrig tvinga mig att göra något jag inte ville. Vi skulle ju bara hem på lite semester.” (s.5)

Denna skönlitterära roman baseras på författarens årslånga efterforskningar om tvångsgiftermål.

Fatma och Aida är två tjejkompisar som just gått ut nian. De bor båda i Stockholms förort och kommer från olika länder. Förutom deras ursprung ser deras sommarplaner olika ut då Fatma ska hem till Turkiet och Aida bara ska vara hemma och läsa arkeologböcker. Aida uppfattas som den smarta av dem och har satt upp ett flertal listor på vad hon ska göra under sommaren. Dock är Aida orolig över att Fatma ska bli bortgift nu när hon ska hem till Turkiet och faktiskt är i den åldern då tvångsgifte ofta förekommer. Fatma å andra sidan bara skrattar och viftar bort tanken, ändå slutar det med att hon gifts bort mot sin vilja i familjens hemby i Turkiet. Maken i fråga är en för Fatma väldigt gammal man med flera försvunna tänder och en stank som inte ens går att beskriva.

Fatma är helt förstörd, alla hennes framtidsplaner är bortblåsta. Hon skulle bli yogalärare, flytta till Indien och hitta kärleken på egen väg. Fatma är en tjej med mycket drömmar, positiv energi och stora mål men allt försvinner när hon ingår äktenskap. Våldtäkter, misshandel och frihetsberövande är fullständigt vanligt inom relationer i Turkiet och deras religion Islam förespråkar för mannens dominerande roll. Detta blir Fatmas vardag och efter en tid föder hon en son, Sven.

Just när Fatma tappar hoppet och det verkligen inte verkar finnas något ljus i tunneln händer något. Ett förödande jordskalv drabbar stora delar av Turkiet och området Fatma och hennes nya familj bor i drabbas hårt. Detta utgör en stor vändning i boken och det som händer därefter är avgörande för Fatmas liv. Kommer Sverige få se en glimt av henne igen eller försvinner hon precis som alla andra svenska, bortgifta flickor? Och vad ska Aida göra?

Boken utspelar sig i Stockholms förort när det handlar om Aida, och i Turkiet när det handlar om Fatma, alltid i modern nutid. Författarens sätt att skriva utmärker sig från andra, ”vanliga” romaner i och med att det är mycket repliker och inte så mycket beskrivning av känsla och situation. Hur karaktärerna känner och reagerar får man själv räkna ut när man läser vad de säger. Med andra ord, bedöma tonfall och känslor själv. Ibland känns det till och med som en film där författaren agerar berättarröst.

Budskapet boken vill förmedla är för mig tydligt och riktar sig mestadels till ungdomar. Du kanske har föräldrar utan religion med turkiska, kulturella traditioner som uppmuntrar tvångsgifte men det ses som en metafor. I Ingen du känner gäller det liv eller död och bästa kompisen Aida är Fatmas enda chans. Så även om din kompis inte har typen av problem som utgör en fara för dennes liv får du inte blunda för det. Du ska vara den som inte överger och som aldrig ger upp, för på ett eller annat sätt kommer du ha räddat en person i slutändan. Det är det som författaren vill förmedla och få läsaren att dra lärdom av.

Ingen du känner har varit ett nöje för mig att läsa, med andra ord en riktigt bra bok. Ingen sådan som du kan gosa ner dig med en söndagseftermiddag med en god kopp te och ha en trevlig och harmonisk lässtund med. Nej, denna bok är för dig som vill ha spänning och kastas in i en verklighetstrogen handling vars budskap är otroligt viktigt. Det går inte att läsa boken utan att minst en gång tänka: ”undrar om detta faktiskt har hänt på rheheiktigt…” därför att den är så verklighetstrogen. Christina Wahls efterforskningar och skrivande har lyckats koka ihop en otrolig historia, om en flicka och hennes enorma viljestyrka att stå emot när något är fel, in i det sista. Vissa kapitel gav mig till och med rysningar eftersom författaren lyckades få med verklighetens baksidor i en påhittad berättelse. Att sådana saker faktiskt händer just nu runt om i världen får en att tänka till och vara tacksam för hur bra man har det. En nackdel med boken var att det enligt mig saknade vissa saker. En kärlekshistoria till exempel, eller kanske till och med en kärleksintrig. Under en liten period i boken blir Aida dock intresserad av en kille men jag hade önskat att det stod mer i centrum. I övrigt har jag inget att klaga på, min respons är positiv.

Jag ger Ingen du känner 4/5 stjärnor                                                                                  hehseujshehseujshehseujshehseujs

Läs, lär och fundera!

Mvh, Nina Backman EK15

Ett svar på ”Ingen du känner av Christina Wahldén”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *