Förr eller senare exploderar jag av John Green

 John Green bok”Medan han läste förälskade jag mig på samma sätt som man faller i sömn: först sakta och sedan helt och hållet” (s.129)

Förr eller senare exploderar jag, är John Greens bästsäljande ungdomsroman. Boken släpptes i januari 2012 och är baserad på kärlek och drama. John Green är New York Times bästsäljande författare.

Hazel Grace Lancaster och Augustus Waters är två tonåringar som under olika omständigheter träffas för första gången i en stödgrupp för cancersjuka ungdomar. Hazel har en favorit bok ”Ett storslaget lidande” skriven av Peter Van Houten, som hon introducerar för Augustus och allt börjar kretsa kring denna bok. Kärlekshistorien mellan Augustus och Hazel får en osäker början från Hazels sida, som är rädd för att binda sig till något som hon vet inte kan få en fortsättning. Det visar sig senare att de trivs så bra tillsammans att de snart inte vill leva utan varandra.

Hazel Grace Lancaster är en sjuttonårig ​​flicka som bor i Indianapolis. Hazel har under flera år levt med sköldkörtelcancer och lungproblem. Hazel vet att hennes cancer är obotlig, att hon lever på lånad tid. Hazel är tillbakadragen och rädd för att skada någon den dag hon dör, och vill därför inte komma någon för nära i livet. Hazel är intellektuell och intelligent.  Hon bor tillsammans med sina föräldrar och tillbringar sina dagar med tv-tittande, läsande och ibland deltar hon i en stödgrupp tillsammans med andra cancersjuka ungdomar.

Augustus Waters är en sjuttonårig pojke som också bor i Indianapolis. Han är friskförklarad sedan ett år tillbaka men går till stödgruppen som sällskap för sin vän. Augustus ser sitt liv som en bergochdalbana som bara går uppåt. Hans högra ben har ersatts med en protes på grund av hans tidigare cancer. Augustus är en självsäker och humoristisk kille som vet vad han vill i livet. Hans största rädsla i livet är glömska. Han vill inte bli en av alla bortglömda människor i världen. Augustus vill göra ett märke på jorden innan han dör. Han vill bli ihågkommen. Augustus är fast besluten att lära känna Hazel Grace även fast hon är tillbakadragen till en början.

Isaac är en god vän till Augustus som också har cancer. Isaac är en rolig person med en underbar humor. Även fast Isaac har risken att bli blind, har han fortfarande kvar sin humor och visar sin skämtsamma sida. Augustus har känt Isaac innan stödgruppen. Han vill följa honom till stödgruppen för att han vill vara där och stödja Isaac, innan Isaac ska genomgå sin operation.

Den här boken är lättläst och inte speciellt svår att förstå. Textens innehåll är skrivet i kronologiskordning vilket gör att man lättare kommer in i boken.

Författaren John Green är dold i boken. Han förekommer inte och nämns aldrig i texten. Förr eller senare exploderar jag är skriven i nutid och skriven utifrån Hazels perspektiv.

Jag tror att budskapet med denna bok är att man ska ta vara på sina nära och kära, för man vet aldrig när dagen kommer då allt tar slut.

Jag rekommenderar alla att läsa denna bok, därför att Green visar oss äkta kärlek och bevisar hur långvarig kärlek är värd risken att förlora den. Han får oss att inse hur ett kort liv kan bli levt fullt ut. Det här är en bok om cancer, men framförallt en vacker och rörande historia om livet.

Jag ger denna bok 5/5 stjärnor

Trevlig läsning /Emma Oscarsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *