Pappersstäder av John Green

j

Margo och Quentin är huvudpersonerna när de var yngre var båda äventyrare och älskade nya utmaningar.

De är barndomsvänner och bor grannar.  När de växer upp slutar de att umgås och blir två helt olika personer. Margo blir skolans populära tjej. Hon är nyfiken, framåt och väldigt modig. Karaktären Margo är väldigt mystisk och hemlighetsfull. Ibland händer det att hon rymmer iväg och sedan kommer tillbaka några dagar efteråt.  Quentin är raka motsatsen, blyg tillbakadragen och väldigt feg. Han är killen man inte märker av, den tystlåtna som ingen riktigt lägger märke till. Margo och Quentin går nu sista året på highschool.

Boken bygger på att Margos och Quentins vänskap hittar tillbaka till varandra när Margo vill ha hjälp att hämnas på sin expojkvän som varit otrogen. Morgonen efter den kvällen försvann Margo. Quentin undrade vart hon hade tagit vägen och började leta efter ledtrådar. Quentin och hans kompisar kom fram till att hon borde befinna sig i en pappersstad som heter Agloe, New York. De visste att det skulle bli en lång bilresa men Quentin och hans kompisar for ändå genom hela Orlando och längs Amerikas östkust för att hitta Margo. Under bilresan stöter de på massa hinder och problem men kommer tillslut fram. Det som väntade i Agloe var inte riktigt det som Quentin hade förväntat sig.

Boken utspelar sig under 2014 och det är ett ungdomligt och lättläst språk.Boken är skriven i förstahandsperspektiv. Quentin berättar utifrån sitt perspektiv. Författaren är dold och beskriver inte allt i minsta detalj, man får bygga upp egna bilder i huvudet.

Bokens budskap är att berätta om olika former av vänskap. Hur vänskap ibland kan förändras över en natt men att vänner oftast hittar tillbaka till varandra.

Jag rekommenderar andra att läsa den här boken eftersom att den är både spännande och intresseväckande. Boken var skrattframkallande och hjärtskärande om vartannat.

Riktigt bra ungdomsbok som jag ger 4/5 stjärnor.

Trevlig läsning!  /Emma Nordberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *