Hungerspelen av Suzanne Collins

hungerspelen-collins_suzanne-14685862-frntHungerspelen är en roman från 2008 och första delen i en romantriologi av Suzanne Collins. Boken är skriven i förstapersonsperspektiv utifrån den 16-åriga Katniss Everdeen som bor i distrikt 12 i landet Panem. Författaren använder sig av ett vardagligt språk, men samtidigt lite gammeldags. Boken är kronologisk.

Efter ett stort krig och en rad av naturkatastrofer bildades landet Panem av det som var kvar av Nordamerika.  Panem består av 13 distrikt och en huvudstad.  Varje distrikt specialiserar sig på ett område, distrikt 12 arbetar i gruvor och deras område är kol medan distrikt 11 arbetar med jordbruk.  Huvudstaden har all politisk makt i landet. Distrikten gjorde uppror mot centralmakten men de besegrades. För att huvudstaden ska kunna kontrollera distrikten och påminna dem om regimen makt arrangeras evenemanget Hungerspelen varje år. En pojke och en flicka mellan 12 och 18 år skickas från varje distrikt till huvudstaden för att tävla i Hungerspelen. Tävlingen utspelar sig i en arena som kan vara allt från vinterklimat till öken och där uppstår en mängd faror. Vinnaren är den som överlever genom att undvika faror och döda sina motståndare. Allt direktsänds så att hela Panem kan följa spelet.

Boken följer Katniss Everdeen från distrikt 12, som lever med sin mamma och hennes syster Prim. Katniss far dog i en explosion i en av gruvorna när han jobbade för några år sedan. Sedan dess har Katniss försörjt familjen på egen hand. Hon ägnar stor del av sin tid på tjuvjakt utanför distrikt 12 gränser med sin bästa vän Gale. Katniss är väldigt modig och sätter andra i första hand före  henne. När Katniss lillasyster blir uttagen till hungerspelen erbjuder hon sig att ta lillasysterns plats. Tillsammans med Katniss skickas Peeta Mellark till hungerspelen.

Under spelts gång får man ta del av en romans som uppstår mellan Katniss och Peeta. De överdriver deras kärlek till varandra för att få mycket sponsorer. Dessa sponsorer kan vara skillnaden mellan liv och död när krissituationer uppstår som vattenbrist eller svält.

Det Suzanne Collins försöker berätta genom hungerspelen är hur samhället är uppbyggt i vissa länder, med jämställdhet, makt och våld. Om vi inte jobbar mot varje människas rätt till ett bra liv kommer samhället att bli till en mer ojämnställd tid. Hon försöker alltså på så sätt visa att vi måste ändra oss.

Jag tyckte väldigt mycket om den här boken. Den hade allt. Död, kärlek och den var rörande men samtidigt sorlig. Man känner när man läser boken att det är en fantastisk författare som vet hur man når läsaren bakom den här boken. Jag läste den här boken på några dagar och det är nästan så jag ångrar det, eftersom den då tog slut så fort. Jag skulle definitivt rekommendera denna bok till andra som gillar äventyrliga och spännande böcker.

Trevlig läsning! Frida EK15

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *