Samernas nationaldag – 6 februari

Idag den 6 februari är det samernas nationaldag! Här får ni några tips på bra böcker och filmer som handlar om samer:

Sameblod: Prisbelönt film som handlar om den sydsamiska flickan Elle-Marja. Hon går på nomadskolan och lever ett olyckligt liv tills en snygg kille från Uppsala dyker upp på en fest. Hon blir förälskad och beger sig ut på en resa genom Sverige för att hitta honom, men kanske är det egentligen hans privilegierade liv som svensk hon blivit förälskad i…

Stöld, Ann-Helén Laestadius: Den nioåriga renskötaren Elsa blir vittne till ett brutalt mord – på en liten ren. Förövaren hotar att skära halsen av henne, Elsa börjar lida i det tysta med renens avskurna öra i vanten som påminner henne om att hon är annorlunda. Hon växer upp till en stark renskötarkvinna och bestämmer sig för att stå upp för sig själv och sina rättigheter. Finns även på nordsamiska.

Straff, Ann-Helén Laestadius: Berättelsen utspelar sig på 50-talet då vi får följa en grupp renskötarbarn som tvingats flytta hemifrån vid sju års ålder och gå i nomadskolan för att assimileras. Där finns ”Häxan”, en hatisk kvinna som plågar barnen men till slut blir även hon gammal och faller ihop. Som vuxen ruvar ett av renskötarbarnen Nilsa på sin hämnd när han får veta att hon finns på ett äldreboende…

Fjärilshjärta, Moa Backe Åstot:  Vilda är en samisk tjej som är intresserad av sitt arv. När hennes morfar som börjat lära henne samiska hastigt går bort, känner hon sig vilsen. På begravningen ser hon den äldre killen Samuel som bär kolt och har renar, den perfekta samen enligt Vilda. Hon blir kär men är hennes känslor besvarade eller är han bara artig för att hennes morfar var en respekterad renskötare?

Herrarna satte oss hit, Elin Anna-Labba: Vinnare av Augustpriset 2020. Handlar om tvångsförflyttningarna av samerna i Norge. 1919 kom en ny lag över hur många renar som får flyttas över gränsen och därmed inleds tvångsförflyttningarna av ett stort antal renskötarfamiljer. Finns även på nordsamiska.

Far inte till havet, Elin Anna-Labba: Handlar om en samisk mor och dotter som kommer hem till by och inser att deras kåtor har blivit översvämmade efter att ”Bolaget” dämt upp sjön igen. Kommer snart till vårt bibliotek!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *