”Att rota i sopor förknippar de flesta med fattigdom och misär. Men i och med det västerländska samhällets absurda slöseri så är sanningen snarare det motsatta. Har du tillgång till en medelstor livsmedelsaffärs sopor behöver du knappt handla någon mat längre. Att dumpstra är att leva i lyx och bota sin klimatångest på samma gång.”
Andreas Jakobsson är en frilansjournalist och skriver för Aftonbladet, Magasinet Filter och Magasinet Hunger. Han driver även bloggen ”Dumpstringslyx” där han berättar om hur han minskat sin konsumtion genom att ta vara på mat som slängs av livsmedelsaffärerna.
Flera ton mat slängs varje år i onödan, vilket påverkar både miljön och de lägre samhällsklasserna. Jakobsson menar att det inte är de enskilda hushållen som är de största bovarna. Matsvinnet är ett problem på nationell nivå och är en politisk fråga.
Jakobsson berättar att det finns olika anledningar till att maten slängs av de anställda. Till exempel kan en förpackning ha blivit lite kantstött eller en frukt i en förpackning har ruttnat vilket leder till att de övriga frukterna slängs.
Författaren har utgått från Livsmedelsverkets rekommendationer, smak och lukt när han valt ut vilka sopor som fortfarande är ätbara. Ibland kan produkter som gått ut sköljas av eller skrubbas och stekas i ugnen där bakterierna dör.
Jaboksson intervjuar även butiksägare, forskare, mikrobiologer, politiker med flera för att undersöka varför maten slängs och statistiken är missvisande.
Vid flera tillfällen har Jakobsson stött på polisen som menar att dumpstring är olagligt. Det finns däremot ingen lag som säger att det inte går att återvinna maten som slängs eftersom slängd mat inte längre får säljas och därför inte har något ekonomiskt värde. Trots detta har Jakobsson blivit ombedd att lägga tillbaka sina fynd i soporna.
Däremot ser polisen ofta genom fingrarna då de inte kontrollerar om fynden läggs tillbaka. Det finns mycket okunskap bland polisen om vad dumpstring är och vilka lagar som gäller, vilket gör det hela godtyckligt.
Boken finns tillgänglig på vårt bibliotek på svenska.