Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt

Låt vargarna komma HI-RESLåt vargarna komma är en kärleksroman som berättar om hur svårt och jobbigt det är att förlora någon som man älskar.

June är 14 år och bor i New York. Hon växer upp medan Aidsepidemin är som värst. Den enda som förstår June är hennes morbror Finn, June kan prata om allt med sin morbror. Hon älskar att vara med Finn. Men Finn är döende, döende i aids. Hennes föräldrar jobbar väldigt mycket och June och hennes syster glider ifrån varandra mer och mer för varje dag som går. När Finn dör, känner June att hon blir lämnad ensam och att hon får ta itu med sin sorg själv. Det finns ingen där för henne. Men på Finns begravning händer något märkligt, en man tar kontakt med June. Den mannen heter Toby och var ”Finns speciella vän” som Junes mamma kallade honom för. Toby är också döende i aids. Hennes familj anser att Toby gett Finn aids och att han därför är en mördare, hon förbjuds därför att träffa honom. Men June känner en speciell dragningskraft till Toby och de börjar umgås i smyg. Toby och June hjälper varandra i sorgen och June känner att han är den enda som kan trösta henne. Samtidigt som en vänskap mellan Toby och June växer fram allt mer så får hon reda på massor av hemligheter kring hennes familj som hon inte riktigt vet hur hon ska hantera.

  Låt vargarna komma tar med dig på en resa som utspelar sig under 1987, då Aidsepidemin i New York härjade som mest. Författaren Carol skildrar samhällets syn på homosexualitet bra och som läsare förstår man hur invånarna i New York såg på människor som hade fått Aids. Det märks tydligt att utvecklingen inte var den samma som idag och att man då inte hade samma kunskap om sjukdomen.

Skribenten använder sig av en del gamla ord som kan vara svåra att förstå, det kan ha att göra med att boken utspelar sig under 1987. Boken berättas i jag-form av June. Låt vargarna komma är ingen typisk ungdomsbok utan kan läsas av alla åldrar.

Jag tror att författarens budskap med boken var att oavsett vad som händer och hur jobbigt det än är så måste man hitta andra sätt att leva vidare på. Samtidigt vill författaren förmedla att ensam är stark, men att man är ännu starkare med någon vid sin sida. Boken visar också hur skört livet är och att man ska uppskatta alla i sin närhet, för en dag kan allt vara borta och då vill man inte ha saker osagt.

Jag tycker att boken var bra och jag fastande verkligen för den. Jag gillade hur man som läsare kunde känna igen sig i Junes känslor även om man inte varit med om något liknade själv, även idag känner vi oss ibland övergiven och ensam. Som läsare kunde man sätta sig in i bokens handling och boken blir då mer fängslande tycker jag. Jag rekommenderar denna bok till läsare som gillar en berättelse som är varm och berör. Låt vargarna komma är en fantastisk bok som väcker starka känslor. Jag hade svårt att hålla tårarna tillbaka. Carol Rifka Brunts bok är läsvärd.

Trevlig läsning!

Othilia Wimyr EK15

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.