Förr eller senare exploderar jag, av John Green

John Green bok

”Förr eller senare exploderar jag” är en roman som år 2012 gavs ut i USA som ”The fault in our stars”.
Hazel är en 17-årig tjej som haft cancer sedan tre år tillbaka. Några år efter det så har tumören krympt, dock bara tillfälligt. Hazel kommer aldrig bli frisk och det vet hon om. Hon är hemma mycket och ser på tv-serier och hennes mamma börjar tro att hon är deprimerad eftersom det är en vanlig bieffekt av cancer. Hon tvingar Hazel till en stödgrupp ”unga med cancer” och en eftermiddag träffar hon Augustus Waters som har varit cancerfri i ett och ett halvt år. Kemi uppstår mellan dem och de börjar umgås med varandra. Detta är inledningen på en episk kärlekshistoria.

Hazel älskar att läsa böcker och hennes favoritbok är An Imperial Affliction. Hon är väldigt smart och säger vad hon tycker om saker och ting. När Hazel sedan träffade Augustus så förändrades allt. Hon började bjuda mer på sig själv, kände sig friare och blev lyckligare med honom.

Många läsare kan tro att budskapet i denna bok är att tycka synd om personer som har cancer men det är inte vad författaren vill poängtera. Budskapet i den här boken är att man kan leva ett fullt liv även om man dör tidigt.

Författaren använder sig av svårare ord för att bygga meningar som skapar känslor. Jag tycker verkligen att denna bok är läsvärd eftersom man lever sig in i den och försöker förstå de olika situationerna. Jag har aldrig varit mycket av en läsare, men denna bok gjorde verkligen att jag bara ville läsa mer och mer. Jag skulle rekommendera denna bok till personer från 13-14 år och uppåt. Ska man läsa denna bok bör man gilla drama eftersom det uppstår situationer som väcker många känslor.

Ha en trevlig läsning! /Elina Sundqvist, EK15

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *