Divergent av Veronica Roth

”Jag kommer att välja att antingen stanna hos min familj eller lämna den för alltid.” (sid. 8)

Divergent är en science fiction och romantik bok, med mycket spänning. Historien divergentutspelar sig i en värld där alla människor är indelade i olika falanger, de lärda, de fridfulla, de tappra, de ärliga och de osjälviska. För att veta vilken falang man passar bäst i görs ett test som ska visa vilken falang man passar i. Testet visar att huvudkaraktären Beatrice passar in i alla de olika falangerna, eftersom hon är en divergent. Divergents är inte välkomna i den här världen eftersom de är ett hot mot det genomtänkta systemet, därför måste hon hålla det hemligt. När det är hennes tur att välja vilken falang där hon ska stanna resten av livet, gör hon ett val som chockar alla, inte minst henne själv.

Beatrice är från falangen de osjälviska, hon har hela livet känt att hon inte passar in där. När hon väljer att byta falang till de tappra, vilket är motsatsen till de osjälviska sätts hon inför stor fysisk- och psykisk press. Efter mycket slit och hård träning börjar hon lita på sig själv och hon vågar tro att hon kan klara av livet som en av de tappra.

Boken är skriven med ett vardagligt och ungdomligt språk, vilket gör boken lättläst. Den är skriven ur huvudpersonens perspektiv, läsaren får veta allt utifrån det Beatrice observerar. Folket delas in i olika falanger beroende på den starkaste egenskapen de har, personerna som inte passar i någon falang blir falanglös och får därför leva utanför samhället. De som däremot passar in i alla grupper är inte heller välkomna i systemet. I boken beskrivs även Beatrices förändring från en blyg tjej till en stark, modig och självständig kvinna. Därför tror jag att budskapet med denna bok är att man ska våga tro på sig själv och att det är viktigt att få vara som man är.

Boken är väldigt spännande och utspelar sig i framtiden. Jag gillar sådana typer av böcker eftersom att nästan vad som helst kan hända vilket gör boken oförutsebar. Det jag tyckte var mindre bra med denna bok var att alla falanger inte beskrevs lika mycket. Jag hade uppskattat att få veta mer om de olika falangerna, i boken beskriv mest de tappra och de osjälviska. Jag tycker verkligen boken är värd att läsa särskilt om man gillade Hunger Games eftersom att böckerna liknar varandra.

Trevlig läsning/ Lisa Lundström

Bildkälla: http://www.amazon.com/Divergent-Veronica-Roth/dp/0062024035

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *