Hans Majestäts Drake av Naomi Novik

Hans Majestäts Drake av Naomi Novik

I den här skönlitterära fantasyberättelsen får vi lära känna Will Laurence, en hängiven sjökapten från mitten av 1700-talet som kommer uppleva hur livet på havet tar ett språng upp i luften då han och besättningen bordar det franska örlogsfartyget som innehåller nyckeln till hans nya liv fult av nya faror och äventyr. Laurence en plikt trogen och artig sjökapten som visar mycket respekt och kärlek till sin drake Temeraire. Temeraire är alltså draken vars öde var att falla i Laurence händer, han en nyfiken och snabblärd figur som kommer att visa mycket uppskattning gentemot Laurence och sina nya vänner som han får när han blir hemmastadd i England. Han vill inte att någon av dem kommer till skada. Några av de nya vänner som de två möter är bland annat Miss Harcourt som är en kvinnlig drakryttarinna som har en drake vars namn är Lily till en början verkar Harcourt väldigt spänd, men vänjer sig till slut med Laurence och Temeraires sällskap bland de tidigare vännerna. Laurence för även träffa James som rider på den stora draken Maximus dessa kommer vara några av de som följer med längst i boken. två andra av Laurence och Temeraire nya vänner är mamman Jane och den unge dottern Emily Roland. Jane är ryttare till draken Exidium som Emily ska få ärva när Jane blir för gammal, för närvarande så hjälper Emily bara till med att rusta drakar inför flygning.

Författaren använder sig av ett språk som är väldigt tydligt även om det förekommer visa mer avancerade ord här och där i texten under berättelsens förlopp. Naomi har byggt upp texten på så sätt att man följer med i händelseförloppet och vid vissa tillfällen får man en beskrivning av Laurence tankar som ger en bättre bild av varför vissa saker händer och författaren är till viss del all vetande.

På gott och ont var det enda som jag kunde störa mig på i boken vara att jag blev förvirrad av vissa händelser där jag kunde blanda ihop vissa personer. En åtgärd som kan göras är att ta noteringar på vissa karaktärer som man eventuellt kan glömma eftersom det tycker upp vissa namn som kan upplevas exotiska. För övrigt så tycker jag personligen att det är en mycket underhållande bok och planerar att läsa att läsa uppföljaren och om den lever upp till denna bok så kommer jag mycket troligt läsa uppföljaren till den också.

Simon Rutberg TE15A

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *