Kickar av Staffan Cederborg

”Kontrollanten höjer handen till en hälsning, och precis när hon ropar till vakten sliter DSC_0438han sig loss. Det går förvånansvärt lätt.” Joel satt på pendeltåget mellan Nynäshamn och Stockholm. Han springer, kommer till folkmassorna och försöker smälta in. Så inleds den här ungdomsinriktade kriminalromanen.

Mycket händer i Joels liv, inbrotten med Kaspar, festerna, och Vincent som väntar därhemma. Linn, hans barndomsvän, kommer något att hända? Nyheten att hans riktiga pappa satt i fängelse och snart ska komma ut. Mamma i fara, vittnesskydd och den där boken… Den där boken, med det där namnet, i det där huset. Skulle han någonsin få se henne igen?

Joel är en god person. Han bryr sig om sina kompisar och sin familj och vill inte var ond mot människor. Han är 18 år och kämpar med att hitta sig själv och under historiens gång, mellan inbrott, kärlek och bråk, finner han vem han vill vara.

Det är Joel själv som berättar historien. Han berättar i enkla meningar och med ett vardagligt språk. Han berättar om sitt liv, sin familj, kompisar och relationer. Han använder sig av flera slangord vilket ger en verkligare känsla. Den börjar i nutid, för att sedan slunga dig tillbaka till början av sommaren, då allt började.

Jag tycker att budskapet i boken handlar om att man inte ska lägga problem åt sidan. Om det är något som känns fel eller får en att må dåligt så ska man ta tag i det direkt. Annars kan det byggas upp till något större och värre och få förfärliga följder. Ett exempel i boken är Joels styvpappa Vincent. Han har varit ihop med Joels mamma i 3 år och Joel har tyckt illa om honom från början. Han är elak mot Joel och behandlar hon respektlöst. Joel väljer att lägga det åt sidan, ta emot det och sen gå vidare.

Personligen tycker jag den här boken var väldigt bra, spännande och definitivt läsvärd. Det är en sådan bok man kan sätta sig in i. Kanske till och med läsa den 2 gånger för att verkligen förstå allt. Författaren lyckas skapa en handling som drar ner en i boken. Man känner igen sig i situationer, man känner med karaktärerna och vill bara läsa mer. Jag kan absolut rekommendera den till vem som helst som gillar spänning, speciellt ungdomar.

/Christina Å-A

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.