En man som heter Ove av Fredrik Backman

En man som heter Ove]

En man som heter Ove
Av Fredrik Backman

Denna bok handlar om en man som heter Ove. Det är en roman om principer, att rätt ska vara rätt, oväntad vänskap och Saab. Fredrik Backman har skrivit boken på ett humoristiskt sätt med vardagligt och lättläst språk. Men bli inte lurad av den komiska vinkeln för den kan få dig att gråta.

Ove lever i ett samhälle där det inte längre finns riktiga män. Nu för tiden är alla IT-konsulter som kör omkring i Audis och är helt hopplösa att föra resonemang med. Det förstår man ju eftersom de kör Audi, tycker Ove. Boken utspelar sig i nutid med återblickar från hans tidigare liv. Den börjar med att Ove får sparken efter det att hans fru dött och han vill inte längre leva mer. Ove monterar fast en krok i taket så han kan ta livet av sig. Just som han ska sparka undan stolen och snaran dra åt runt halsen backar någon in i Oves brevlåda. Detta förhindrar ju såklart Oves självmordsförsök då han ser sig som den enda i hela världen som verkar kunna göra en så enkel sak som att backa med släp. Incidenten med brevlådan får bli startskottet till en oväntad vänskapsrelation mellan en man som heter Ove och en utländsk kvinna som inte har körkort även fast hon är vuxen.

Ove är en sådan man som fötts i rätt tidpunkt men som inte litar på den tekniska utvecklingen i samhället. Han kör Saab och påpekar gång på gång att bilen berättar allt om en man. En som kör BMW går ju inte att resonera med och den som kör franskt är ännu värre. Oves föräldrar dog när han var ung så han har fått lära sig livet genom den hårda vägen. Ove är mån om att man ska göra det som är rätt och riktigt just därför att det är rätt och riktigt, inte för att få en klapp i ryggen eller ett pris. Detta gör att man tycker om Ove även fast han kan vara lite svår.

Parvaneh är kvinnan som är med och backar in i Oves brevlåda. Hon är målmedveten och hon ser det fina i Ove även fast ingen annan ser det. Hon är gift med en IT-konsult som Ove kallar Lufsen och som kör en japansk bil. Lufsen och Parvaneh har tillsammans två barn med ett tredje på väg.

En man som heter Ove är den bästa bok jag läst. Man kan känna igen sig i Oves karaktär vid många olika tillfällen. Ove är en person som man skulle vilja bli. Han är stark, modig, händig och gör rätt därför att det är rätt. Boken är en sådan bok som alla män borde läsa tycker jag. Jag tror nästan alla män kommer tycka om den. Inte bara män dock utan alla som kan läsa och förstå Oves karaktär borde läsa boken. Tycker jag.

Boken är på väg att bli filmatiserad här kan du se trailern:

Av mig får boken En man som heter Ove av Fredrik Backman 5/5 toasts!

toastoastoastoastoas

Ludvig Jakobsson Te15A

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *