Dr Jekyll och Mr. Hyde av Robert Louis Stevenson

Den här boken är en riktig klassiker. Den är skriven av R.L. Stevenson som också skrivit Skattkammarön som har blivit utgiven flera gånger och i flera upplagor. Dr Jekyll och Mr. Hyde utgavs först 1886 och har sedan blivit utgiven i olika upplagor.

Läkaren doktor Jekyll har en hemlighet. Hans advokat herr Utterson vill hjälpa honom, men får bara veta att han ska ge allt som Jekyll äger till mister Hyde om han själv är borta i mer än tre månader. Doktor Jekyll utför experiment, som han provar på sig själv. Det är då som hans utseende förändras och han blir en annan person. Advokaten som har fått Jekylls testamente vill skydda sin vän mot den hemska mister Hyde, som ska ärva allt om Jekyll blir borta mer än tre månader. Jekyll kräver istället att advokaten ska skydda och hjälpa mister Hyde så mycket han kan.

En kväll kommer Jekylls betjänt hem till advokaten och är skrämd. Han vill att Utterson följer med hem. Hela personalen är rädd och Utterson bryter upp dörren till Jekylls arbetsrum där de hittar Hyde död på golvet. De oroar sig för att även Jekyll är död, men kan inte hitta hans kropp. Istället hittar de ett brev där allt förklaras.

Jekyll insåg att människan inte bara är en person, utan två. Och senare ville han experimentera för att kunna ta fram bara den ena typen eller den andra. Han ville alltså kunna dela sig i två personer.

 

Denna bok rekommenderar jag till alla som gillar spännande/äventyrs böcker.

/David Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *