Min mormor hälsar och säger förlåt

Mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman (2013)

Vilken bok!min-mormor-hälsar-...

Vill man läsa om en översmart brådmogen jäntunge på snart åtta år som lever i ett kaosartat hus fullt med galna vuxna då ska man läsa denna bok.

Bara hur författaren behandlar språket är en källa till fröjd! Lilla kloka Elsas kommentarer på livet får en att fnissa förnöjt.

Ett exempel på Elsas tankar är när hon, ”Monstret” och worsen är på en av skattjakterna och hon ger worsen en tugga av sin burgare vilket medför att ”monstret” får ett anfall (han har en sjuk bacillskräck) och måste andas i en papperspåse ett tag för att inte svimma, då tänker Elsa följande:

”Elsa och worsen kan inte göra annat än att sitta på bänken och vänta på att han ska bli klar. Elsa hinner under tiden bli väldigt irriterad på den vegetariska burgaren, eftersom den är sjukt god, och det är väldigt mycket svårare att ha principer mot hamburgerresturangkedjor som gör sjukt goda vegetariska burgare.”

Men en lite VARNING: tycker man inte att det passar med svordomar och kraftuttryck i en roman, ska man inte läsa denna bok för då kommer man verkligen att sätta tungan i halsen över hur taxichauffören Alf (som inte lyfter på fötterna när han går) låter så fort han ska säga något.

Som vanligt när det är en bok jag anser läsvärd så finns det under den lättsamma ytan många djup och Backman skriver här om att vara människa och allt som kan drabba en, historien bakom varje karaktär nystas upp via en skattjakt och ger Elsa svar på frågor hon inte visste att hon hade.

En sagobok som börjar i Miamas och slutar i verkliga världen som ÄR en saga!

LÄS DEN!

Fredrik Backman har tidigare även skrivit En man som heter Ove.

Magda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.