Harry Potter and the Deathly Hallows av J.K. Rowling

 

Harry Potter and the Deathly Hallows är den sjunde och sista delen av J.K. Rowlings böcker om Harry Potter.

Den sjätte boken, Harry Potter and the Half-blood Prince, slutar med att rektorn, Albus Dumbledore, på trolldomsskolan Hogwarts blir mördad av någon han trodde var sin vän. Innan sin död har han hunnit ge Harry Potter ett uppdrag, att ge sig ut och leta efter horrokruxer. Dessa horrokruxer kan vara vilket vardagligt föremål som helst, den enda skillnaden är att de innehåller delar av den onde trollkarlen Voldemorts själ.
Harry vet att två av horrokruxerna redan är förstörda men att det fortfarande återstår 5 stycken innan Voldemort slutligen kan förgöras.

I denna sjunde bok skulle Harry ha gått sitt sista år på Hogwarts, men istället har han gett sig ut på jakt efter horrokruxerna med sina vänner Ron och Hermione. Dom tre vännerna träffar på otaligt många hinder under sin resa, allt ifrån eldsprutande drakar och onda trollkarlar, till svårigheter inom gruppen som testar deras vänskap till det yttersta. Trots alla motgångar lyckas dom ändå ta sig fram till den slutliga kampen mot Voldemort. Där väntar dock något som ingen hade kunnat ana, en hemlighet som Dumbledore länge har vetat om men valt att inte avslöja för någon. Något som kommer att innebära ett mycket svårt val för Harry.

 

Under bokserien får man följa Harrys utveckling från en osäker ung pojke till en vuxen man som ständigt får kämpa mot det onda som finns i världen. Allt eftersom böckerna går får Harry reda på att han faktiskt har en stor betydelse för trollkarlsvärden och att han är inblandad i mycket tunga saker. Han börjar därför distansera sig från sina vänner för att dom inte ska behöva bära samma börda. Harrys vänner har dock inga som helst planer att överge honom, dom stannar med honom under alla svårigheter som dom tvingas möta.
Bortsett från den ständiga kampen mellan det goda och det onda så får vi också träffa på en hel del vanliga problem som kan tänkas förekomma hos en tonåring. Exempelvis det här med tjejer och gormiga dessa kan vara, eller jobbiga lärare som bara verkar vara ute efter att plåga eleverna så mycket som möjligt.

En till sak man märker under böckernas gång är att Rowling vill berätta att ”det finns ingen starkare magi än kärleken”. Detta är något som nämns mer och mer under hela bokserien. Hon trycker hela tiden på hur viktigt det är med vänner, familj och att man ska värna om sina nära och kära.

Jag själv har läst alla böckerna två gånger, en gång på svenska när jag var yngre, och en gång på engelska nu när jag är lite äldre. Jag lade märke till en hel del saker nu som jag inte tänkte på när jag var yngre, det blir liksom mer djup till böckerna när man förstår mer. Det blir även en hel del skillnad när man läser på engelska,och det känns lite som att man kommer ”närmare”  författaren och karaktärerna. Harry Potter är böcker jag starkt skulle rekommendera till alla, ung som gammal. 

//Nils Forsmark Te13A

Ett svar på ”Harry Potter and the Deathly Hallows av J.K. Rowling”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *