Fatta eld av Suzanne Collins

Fatta eld är den andra boken i serien om hungerspelen och man får åter igen följa ”The girl on fire” Katniss Everdeen. Precis som föregångaren är detta en bok som man slukar på bara någon dag och en bok där man varje gång man läst klart en mening snabbt blir nyfiken på vad som kommer hända i nästa. Efter katniss vunnit det sjuttiofjärde hungerspelet förväntade hon sig trygghet, beröm, välmående och pengar men istället blev det tvärt om. Rädsla var det enda som väntade henne. Huvudstaden är inte nöjd med hennes beteende på arenan då hon på sätt och vis satt sig emot regeringen i ett land som styrs med järnhand. Regeringen blir rädda att detta ska starta uppror och revolt i landet och bestämmer sig därför för att ”fira” det sjuttiofemte året av hungerspelen med en specialare. Regeringen vill ha bort Katniss eftersom hennes symbol (härmskrikan) har blivit en symbol för upproret, hon ger folket i Panema hopp. Regeringen kan dock inte bara döda Katniss för detta skulle göra att upproret exploderade, så istället så tar de en man och en kvinna från varje distrikt som redan har vunnit hungerspelen en gång till det sjuttiofemte hungerspelet. Katniss är den enda kvinnan från distrikt 12 som har vunnit hungerspelen och blir därför automatiskt katnissuttagen dit. Handlingen är väldigt spännande då Katniss startat något som är mycket större än henne själv. Medan hon slåss för sitt liv inne i arenan så forsätter revolten på utsidan. Samtidigt som allt det händer så måste Katniss tänka på sin familj och de två killarna som båda vill ha hennes kärlek. Boken är helt klart läsvärd men för de lata finns ju alltid filmen men den är inte riktigt i samma nivå som med boken. Handlingen är som sagt bra i boken men tycker inte riktigt den lever upp till föregångaren. Det fokuseras mer på revolutionen är vad det görs på själva hungerspelen vilket gör att det byggs upp för tredje boken, men samtidigt blir det lite lite tråkigt eftersom det är just hungerspelen som jag finner så intressanta. Sammanfattningsvis: Riktigt bra och spännande bok med en väldigt intressant huvudperson. Inte riktigt lika bra som första boken tyvärr, men väldigt nära. 😉 Av David Hjälte TE13A

Ett svar på ”Fatta eld av Suzanne Collins”

  1. Bra! Jag håller med dig om att 1a boken var bättre men att 2 & 3 absolut ÄR läsvärda de också! 🙂
    Magda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *