Nyckeln av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren

Nyckeln (2013) av Mats Stranberg och Sara Bergmark Elfgren

Boken Nyckeln utgör den sista delen i Engelsforstrilogin den svenska fantasybokserien om Mino och hennes jämnåriga vänner i övre tonåren (de går på gymnasiet) som allt eftersom mot sin vilja upptäcker att de har gåvor utöver det ansett normala.

Minoo Falk Karimi är en av Engelfors bästa elever och får alltid högsta betyg. Minoo har inget element. Rebecka Mohlin har stort ansvar hemma, hon tar ofta hand om sina småsyskon. Rebeckas element är eld. Anna-Karin Nieminen har ett dåligt förhållande till sin mor som bara ligger hemma och röker. Anna-Karins element är jord. Vanessa Dahl kommer inte överens med sin mammas sambo. Vanessas element är luft. Linnea Wallin Hennes familjeförhållande är dåliga, hennes pappa är en alkoholist och hennes mamma är död. Linneas element är vatten. Ida Holmström Idas föräldrar är överklass och har framgångsrika jobb. Idas element är metall. Elias Malmgren Elias och Linnea är bästa vänner. Elias element är trä

Dessa unga människor inser att deras uppgift är att rädda världen. Det kan tyckas en smula patetiskt och alltför återkommande som motiv inom fantasygenren men författarna gör ett sånt bra jobb genom sina gestaltningar av karaktärerna att det blir en trovärdig uppgift för Englesfors personerna.

Det är knepiga vuxna som trappar upp konflikten, lärare och föräldrar som är till synes ”dumma i huvet!” Det är onda demoner och ”Rådet” som försvårar ungdomarnas kamp mot det onda. Det är känslor och vanliga situationer mitt i allt det förvirrade livet att vara ”de utvalda”!

Mitt tips är att börja med första boken och då har ni ca 2000 sidor magisk underhållning framför er.

Första boken Cirkeln utgavs 2011 och andra Eld kom 2012. Nyckeln, släpptes nov 2013. Cirkeln nominerades till Augustpriset i ungdomsboksklassen 2011. Bokserien har enligt rykten börjat filmas 2014

Magda

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *