Svindlande höjder – Emily Brontë

År 2012 var den med på listan över de 100 bästa böckerna i världen. Boken finns i både serietidningsform och vanlig bokform, men den jag läste är skriven i serietidningsform. Jag kan nog inte påstå att den är mer ”lättläst” som serietidning. Men eftersom den ansågs som en otroligt bra bok så gav jag den en chans. sh Svindlande höjder är skriven av Emily Brontë och utspelar sig på 1700-talet i England. På herrgården Wuthering Heights (Svindlande höjder på svenska) bor syskonen Catherine och Hindley Earnshaw. De är även uppväxta på herrgården med deras hembiträde Nelly Dean och deras far Mr. Earnshaw. En gång när barnen var väldigt små tog deras far hem en hemlös zigenarpojke vid namn Heatcliff. Catherine fattar tycke för Heatcliff och de kommer direkt överens, medans Hindley känner tvärtom och avskyr honom. En tid senare dör deras far och Hindley får makten över herrgården vilket gör att Heatcliff inte får det så lätt. Heatcliff får straff, stryk och blir illa bemött, detta påverkar hans beteende och därför framstår han som en kall människa. Catherine och Heatcliff blir förälskade i varandra, dock mycket olyckligt. På granngården Thrushcross Grange bor familjen Linton. Catherine blir kär i sonen Edgar Linton, som hon även gifter sig med. Hon väljer den ytliga, fåfänga sidan istället för att följa sitt hjärta. Det här gör Heatcliff väldigt förkrossad och hämndlysten och han bestämmer sig för att lämna Wuthering Heights och han tänker återvända för att få tronen som gårdens ägare. Det mest tragiska med hela händelseförloppet är att Catherine och Heatcliff först inser vad de betyder för varandra när Catherine ligger på sin dödsbädd. Den tragiska kärlekshistorien är berättad från hembiträdet Nelly Deans perspektiv. Hon berättar den för en köpare som är intresserad av att köpa Thrushcross Grange. Köparen stannar några nätter på gården p.g.a. att han blir svårt sjuk och sängliggandes. Jag tyckte Svindlande höjder var sorglig och deprimerande men ändå bra. Den är ganska svår att förstå, speciellt när det gäller att komma ihåg alla engelska namn. Boken kräver alltså stor koncentration. Och om jag tyckte det var en bok som borde vara på topp 100 listan – nej det tycker jag inte, men smaken är som baken. Jag ger boken ††† av 5 möjliga. Jasmina Kunic Ek13

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.