Tiger av Mian Lodalen

Tiger av Mian Lodalen © 2010

Här en liten läsrekommendation för er som vill bli förflyttade till ett 1970-tal, där ungar (tonåringar) sprang vind för våg och de vuxna satt i köket, rökte och drack (i bästa fall kaffe).

Det blev en läsupplevelse som stundtals nästan kom lite för nära, då jag själv var tonåring denna tid, så det blev mycket igenkänning (fast jag var långt ifrån vinddriven som de i boken).

Huvudrollsinnehavaren heter Connie och är fosterhemsplacerad (hos ganska elaka människor) då hennes mamma är död och pappan sägs vara en dåre som förlorat vårdnaden.

Den är stundtals mycket underhållande och vi får vara med om nog så brutala händelse, t ex fester som spårar ur, kärleksmöten och småbrottslighet.

Romanen är mycket välskriven. Kläder, musik, politik, miljöer i brunt och orange, skolan och lärarna beskrivs mycket realistiskt och på ett galghumoristiskt sätt, men författaren blir (för mig) lite långrandig när hon försöker beskriva Connies känslor kring sin stora kärlek (men andra läsare kanske inte tycker det).

Men den är absolut läsvärd för man får en unik insyn i en ung människas tankar och upplevelser som inte är den vanliga ”romansmörjan”. Däremot man ska nog vara minst 16 för att läsa denna bok för den ÄR brutal på flera sätt!

Magdalena Gabrielsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *