Som James Dean, fast snyggare – Niclas Christoffer

som_james_dean_fast_snyggare-christoffer_niclas-24142543-1856879742-frntl

Om det ser perfekt ut, är det perfekt. Eller hur är det nu? Kanske gömmer det sig en mörk hemlighet. Hos familjen Wallin handlar allt om utsidan och att se bra ut. Med en mamma som är plastikkirurg och en pappa som är modell faller inte de två äpplena långt från träden. Bröderna John och Jim lever i ett konstant tjat om utseende, IQ och att lyckas i livet. De båda har sin framtid väl planerad när något kaosartat inträffar och helt förstör deras planer. Medan de yttre försvinner mer och mer vänder sig Jim inåt sig själv för att söka tröst. När trösten innebär att skada sig själv är Jim illa ute och livet ser hopplöst ut både inifrån och utifrån. Han har gått från att älska allt med sig själv till att hata det han har blivit. Kanske är det så vi människor fungerar när livet vänder. När allt ser hopplöst ut och allt som har hänt inte går att skylla någon annan börjar man skylla sig själv. Men kanske är det också som James säger, ”Only the gentle are ever really strong”.

 

Denna bok tror jag är något som kan beröra alla oavsett ålder eller kön. Den är lättläst och relativt kort men otroligt stark. Handlingen är självklar och träffar en rätt i hjärtat och ibland läste jag den på gott och ont. Utseende fixering hos unga och även självskadebeteenden är något som inträffar mer än sällan. Det är en del i samhället som man inte alltid tänker på och att bakom ett perfekt utseende kan något ofattbart gömma sig.  När jag läste den här boken fick jag mig en funderare. Vem är det egentligen som definierar det perfekta och vad? Det var som att läsa en rysare instoppad i en roman och det har Niclas Christoffer gjort bra. Kopplingen till James Dean förstår man tydligt när man läser boken och detta är en bok du lätt läser ut på en kväll. Den är som sagt lätt att läsa och lätt att förstå och är perfekt för en sån som jag som inte gillar ”djupingar”. Men det finns ett dock. Jag hade gärna fortsatt läsa eftersom detta är en bok man lätt fastnar i och att den är kort gör en lite frustrerad, men det lilla man får är väldigt bra och får framförallt tankeverkstaden att jobba. Om jag skulle summera boken i en enda meningen skulle jag vilja säga, ”Liten men naggande god”.

        5/5 James Dean!

Astrid Lundmark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *