STJÄRNLÖSA NÄTTER – ARKAN ASAAD

hämta

Vill ni läsa en bra bok? I så fall har jag ett bra tips om en bok som har det mesta.

Det är en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt liv. En verklig berättelse om att bli bortgift som ung man. Från ung och kärleksdrabbad med framtidstro till utfryst av familjen, bortgift och ångestfylld – över bara en sommar.

I boken Stjärnlösa nätter berättar Arkan Asaad sin historia om hur han som nittonåring blev bortgift med sin kusin i Kurdistan, fast han själv är uppvuxen i Sverige. Vanligtvis tänker vi på flickor som blir bortgifta mot sin vilja och vars liv blir förstörda men i den här romanen är det en tonårskille som blir utsatt för tvånget att gifta sig med sin kusin från hans hemland.

Stjärnlösa nätter handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en pappa som är väldigt sträng och dominerande. När han är nitton år och precis gått ut gymnasiet beger sig pappan, Amár och småsyskonen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en lång bilfärd uppstår det en hel del kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fniss och förebråelser. Amàr är först väldigt glad att återse sin jämnåriga kusin Amina. Men får en chock när han får reda på att hans pappa planerat att Amar och kusinen Amina ska gifta sig. Från början vägrar Amár att gifta sig men han klarar inte av trycket från släkten så till slut gör han som hans far säger åt honom att göra. Han blir gift, bortgift mot sin vilja. Men Amár ångrar sig ordentligt. Hans liv blir till ett helvete, han önskar att han skulle kunna få allt ogjort. Dessutom måste de vänta två år innan Amina kan flytta till Sverige. Under tiden blir Amár förtjust i en annan tjej men berättar inte att han är gift. Lögnerna, stressen och familjens press på Amár ökar och när sanningens ögonblick ökar vet Amár varken ut eller in. En dag faller korthuset samman med ett brak, något annat är inte heller att vänta.

Jag tycker boken är mycket intressant att läsa. Historien är bra och dessutom väldigt sorglig. Jag känner verkligen med Amár som slits mellan plikten till släkten och det liv han vill leva. Boken är dessutom väldigt lättläst och jag rekommenderar boken starkt till alla åldrar. Stjärnlösa nätter är en gripande bok som man sent glömmer.

Jag ger boken ★★★★ av 5 möjliga!

Linnea Hedberg Waara

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *