Mörkt svek- Kristina Sjögren och Ewa Christina Johansson

”Siri, jag måste prata dig! Jenny har försvunnit!”

En nyvaken Siri svarar i telefonen av att Clara ringer och berättar att Jenny Olsson, Claras andra bästa vän har försvunnit.  Författarna Kristina Sjögren och Ewa Christina Johansson som skrivit den här boken Mörkt svek mörkt-svekär bra på att hoppa in i handlingen så att läsaren blir intresserad av att fortsätta läsa. Kristina och Ewa Christina har skrivit två tidigare ungdomsböcker Sista resan och Svag is. Boken inleder med att Clara vill att Siri och hon ska träffas för att prata, så Siri blir tvungen att stiga upp från hennes pojkvän Daniels säng helt nyvaken.  Jenny har stuckit till Stockholm till en modellagentur. Clara hade blivit uppringd från Jennys telefon men Jenny hade inte svarat utan det hade bara brusat i telefonen, som om hon hade råkat ringa i fickan. Men under natten hade Clara förstått att Jenny kanske ville något viktigt. Jennys föräldrar var oroliga över var Jenny kunde vara men Clara hade lovat att inte berätta något.

Poliskommissarien Veronica Björk och hennes nya charmerande kollega Niklas Erlandsson befann sig hemma hos Jennys föräldrar tillsammans med Siri som berättade allt det Clara sagt. Jag får uppfattningarna av att Siri jobbat tidigare tillsammans med polisen med olika fall. Jag förstod ganska fort att Siri var huvudpersonen i boken också. Siri går i vanliga fall tredje året på gymnasiet och extra-jobbar med att översätta instruktionsböcker. Hon är stressad över sina val hon måste göra, för snart tar hon studenten och till dess ska hon ha bestämt sig om hon ska söka till universitet eller fortsätta att jobba. Men jag själv kan känna igen mig i dessa val som mitt gymnasieval jag haft sådan beslutångest över. Siri hackar sig in på Jennys Facebook och email, där ser hon meddelandena som modellagenturen har skickat. Men polisen fattar snabbt att Jenny aldrig klivit på tåget till Stockholm. Utanför stan hittas Jenny våldtagen och död i skogen. Siri är verkligen engagerad för att hitta mördaren och ligger steget före polisen hela tiden. Hon bestämmer sig för att besöka mordplatsen, väl där hör hon en bit bort att en gren knäcks och snabbt startas en bilmotor.  Hon inser att mördaren just har varit där och titta på henne. Detta kapitel var så spännande för författarna hade verkligen levandegjort det bra med detaljer. Jag själv hade nog inte vågat göra samma saker som Siri gör och verkligen inte om mördaren var så nära mig.

Jag tyckte att boken var bra för att boken handlade om personer i ungefär min ålder. När jag började läsa boken så läste jag ut den på samma dag. För boken var väldigt händelserik därför är det svårt att ge en bra sammanfattande bild av boken. Det var helt enkelt en bra bok för det speglar mycket av dagens samhälle och ungdomars liv. Jag tror att författaren vill förmedla att man ska vara försiktig med vad man lägger ut på sociala medier men även att man ska tänka efter vilka beslut man väljer att ta. Men att vara en nittonåring som fortfarande bor hemma tillsammans med sina småsyskon, övningskör, går skola, letar en mördare och dessutom ska hinna umgås med vänner och pojkvännen. Det kan nog bli trassligt att hinna med allt. Jag tyckte att boken var förutsägbar i slutet för jag hade listat ut vem som var mördaren redan innan det berättades. Men jag rekommenderar boken för andra att läsa och denna bok passar utmärkt till personer som vill ha en lättläst och händelserik bok att läsa.

Jag skulle vilja ge denna bok 4 av 5 möjliga snöflingor! ****

Lina Andersson EK13.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *