Gladiator – Kampen för friheten

             ”Vi som ska dö hälsar er”

gladiator_1_-_kampen_for_frihet-scarrow_simon-17043694-frntlDet citatet beskriver kanske det sista 30 sidorna men boken är inte dålig för det, ja visst du kanske blir besviken i början av boken men det gäller att stå och fortsätta läsa. Det är kanske en besvikelse med en titel som heter Gladiator för du förväntar dig något helt annat. Men trots att den var jävligt seg i början var den helt läsbar och vart mer intressant för varje sida du vände. Så länge du står ut med de första sidorna kommer du inte ens vilja släppa boken de sista 50 tro mig. Det är inte direkt så att boken är ett mästerverk, det är en typisk ungdomsbok med en uppbyggande handling som gör att det kan vara riktigt uttråkande i början men blir mer intressant mot slutet.

Det handlar om en pojke som heter Marcus och lever på en ö som heter Leukas med sin familj vars pappa är en gammal romersk officerare och sin mamma det har även en slav som tar hand om det mesta även deras hund. Hela berättelsen bygger på att hans familj blir dödad av en man kallad Decimus och Marcus ska bli såld som slav men lyckas fly. Det är där enligt mig de först börjar bli intressant då han försöker fly sen blir det tråkigt igen och det är först då han blir infångad det börjar ta fart igen. Han drivs att ett inre hämnd begär och en otrolig ilska han har mot Decimus, Han försöker söka upprättelse för sin familj vilket tar han på en väldig resa var han tillslut hamnar på en gladiatorskola där han nästan direkt får en ärkefiende.

Som jag sa tidigare är boken väldigt intressant om du står ut det första 50 sidorna och om du lyckas med det kan jag lova dig att du tycker de är värt det i slutet. Det är ju en historisk roman och den utspelar sig i romarriket ungefär 100 f.Kr. Jag tycker den är väldigt bra skriven miljöbeskrivningarna och generellt sätt väldigt bra skriven men ibland kanske det inte känns så men då tror jag det handlar om en dålig översättning och jag skulle verkligen rekommendera att läsa den här boken, själv ska jag hugga in på efterföljaren för det sluta rätt drastiskt. Den är skriven av Simon Scarrow och jag gillade hans sätt att skildra miljön på vilket ger boken en mer levande känsla. Det är en perfekt bok för dig som gillar spännande böcker men det har ändå en bra story och den är väldigt lätt läst för dig som tycker det är jobbigt att läsa så du har ingen ursäkt att inte plocka upp den imorgon. Till sist skulle jag vilja ge den 4/5 julklappar!
Boktitel: Gladiator – Kampen för friheten
Författare: Simon Scarrow

 

William Heikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *