I havet finns det krokodiler – Fabio Geda

i_havet_finns_det_krokodiler-geda_fabio-15124717-frntlOjojoj vilken bra bok och vilken spännande resa!

I havet finns det krokodiler är en fantastisk berättelse och trots alla otroligheter så är den sann. Enaiatollah Akbari är idag i 20-årsåldern och har berättat sin levnadshistoria för den italienske journalisten Fabio Geda, som sedan har skrivit ner den till en bok. Boken är nu välkänd runt om hela världen och finns översatt från Italienska till flera olika språk.

Det börjar med att 10 åriga Enaiatollah Akbari bor i en by med sin mamma och två syskon, när talibanerna tar makten över byn. Hans familj tillhör minoritetsgruppen hazarerna, vilket gör dem särskilt utsatta. För att rädda Enaiatollah från talibanerna, smugglar hans mamma över honom till gränsen av Pakistan. En natt i Samavat Qgazi, får hon honom att lova tre saker:

1. Att aldrig stjäla

2. Att aldrig bruka vapen

3. Att aldrig använda narkotika

Morgonen därefter är platsen bredvid Enaiatollah i sängen tom. Hans mamma har åkt tillbaka till syskonen i Afghanistan och lämnat tio åriga Enaiatollah ensam i ett helt främmande land, där de talar ett språk han inte förstår. Ändå gjorde hon inte det för att vara dum, utan med en litet hopp om att han ska kunna överleva i en hopplös värld vilket han lyckas med. Enaiatollah blir kvar några år i Afghanistan och tar sig sedan med smugglare över till Iran. Han lär sig överlevandets konst och får vänner i samma situation som han själv. Han lever i ständiga kast mellan hopp och förtvivlan och riskerar alltid att åka fast och bli tillbakaskickad till Afghanistan, vilket han också blir två gånger. Så småningom tar han sig till Turkiet för att efter många strapatser, bland annat en färd över havet i en uppblåsbar gummibåt där Enaiatollah och hans nya vänner fick uppleva krokodiler, sen slutligen komma fram till Italien där han får ”sina papper” att få stanna.

Jag tycker boken är väldigt spännande att läsa, jag skulle nästan önska att berättelsen inte var en sann historia för det är hemskt att läsa hur Enaiatollah har levt. Jag tror boken kommer att göras till en film snart och jag kan tänka mig att det hade varit ännu hemskare att se på den om det är möjligt. Vad jag tycker är speciellt med den här boken är att den är så varm och har en sådan humor, trots att den är nog så allvarlig så sitter man med ett varmt leende inombords hela tiden. Den fick mig att börja fundera på ensamkommande flyktingbarn och tänka på hur man skulle kunna hjälpa dem. Om jag hade varit i Enaiatollahs situation så hade jag varit livrädd av skräck och jag skulle inte kunna tänka mig på kartan att jag skulle kunna överleva hans situation.

Köp boken för endast 141kr på webbplatsen: http://www.bokus.com/bok/9789170283048/i-havet-finns-det-krokodiler-enaiatollah-akbaris-sanna-historia/?gclid=COjTla_JoLsCFUtP3godlwcAPA

I havet finns det krokodiler rekommenderar jag för ALLA!

Med vänlig hälsning

Jessica

0 svar på ”I havet finns det krokodiler – Fabio Geda”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *