Fulast i världen

462343_jpg_2600515lAtt spela det berömda och välkända kärleksspelet är inte det lättaste man kan göra. Speciellt med kärlekens två sidor som ständigt lurar och kan fälla dig på mindre än en sekund. Det finns den sprakande, glittriga, alldeles perfekta sidan där i princip allting är fint med livet och allt är en aning vackrare än vanligt. Sedan har vi de kolsvarta, fula, allra hemskaste sidan där det mesta känns meningslöst och man har ingen kraft i kroppen, då det känns som att man är helt tom på energi. Men ändå fortsätter man spela kärleksspelet. Kanske för att den fina sidan överglänser allt på den mörka sidan. Om man är med i spelet, får man spelets regler tåla.

I Ingrids Olssons Fulast i världen får det två huvudpersonerna, Simon och Siw, ständigt smaka på den mörka sidans bittra smak men även på segerns sötma man kan tyckas känna då det verkar som att man äntligen har lyckats övervinna detta spels klurighet. Jag tror att det kan ha varit detta som skapade spänningen i denna bok. För mig var denna långt ifrån den bästa boken jag har läst men trots det en självklar läsvärd ungdomsbok för oss som gillar sådana här typer av böcker. Alltså en typisk ungdomsbok som innehåller kärlek, kompisdrama och tånorsproblem man själv kan identifiera sig i.

Siw är en osäker tjej som försöker finna mod till att vara sig själv framför sina egentligen alldeles för coola tjejkompisar, om man då kan kalla dem kompisar. Hon är kär i den finaste killen i hela världen som hon träffade i somras på campingens brygga. När han sedan började i Siws klass, sista året i grundskolan, blev Siw till en början överlycklig. Men när Evelina, det coola tjejgängets ledare, bestämde sig för att Simon var en ful och äcklig klorluktande tönt uppstod det fler probelm för Siw.

Simon älskade bassängen, gå dit och köra sina längder och känna vattnets silkesmjuka smekningar som tröstfullt omfamnade hans kropp. Det var i alla fall mycket mjukare än knytnävsslag men det förstod inte Simons mamma, hon som egentligen inte alls ville att Simon skulle tillbringa så mycket tid ensam i simbassängen. Simon var kär i världens finaste tjej, en tjej han inte kunde släppa oavsett hur många gånger han fick smaka på den bittra, mörka sidan.

Ingrid Olsson är då författaren och detta var faktiskt min första bok jag har läst som är skriven av henne. Jag blev glatt överaskad över en nyfunnen, intressant ungdomsbok-författare. Om du vill ha en typisk lättläst ungdomsbok så rekomenderar jag starkt denna. Den får en att tänka efter en gång till, den stärker en att vilja stå på sina egna ben och en gång för alla faktiskt inte bry sig ett skit i vad andra tycker.

imagesCAM76Q76imagesCAM76Q76imagesCAM76Q76

Boken får 3 av mina 5 möjliga favoritglassar.

Emma Nilsson, Ekonomiprogrammet

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.