Skriet från vildmarken av Jack London

Skriet från vildmarken av Jack London

Denna bok handlar om familjehunden Buck som levde lyckligt hos sin familj tills han blev kidnappad. Han fördes till Alaska för att bli en slädhund där. Han fick vänja sig snabbt vid att dra slädar med andra hundar. I början var det väldigt jobbigt för hunden Buck men med tiden blev han allts starkare och det gick allt bättre. Hans första ägare var François och Perrault. De kunde vara väldigt stränga och ibland kunde de hugga till utan orsak. Bland de hundar som Buck drog släden med fanns hunden Spitz. Spitz var gruppens ledarhund och han var tyvärr väldigt aggressiv. Buck gjorde motstånd och vart senare utsedd till ledarhund. En dag kom det order till François och Perrault om nya uppdrag. Då var de tvungna att sälja sina hundar och på det sättet fick Buck nya hussar som körde post till guldgrävarna. Hans liv ändrades igen. Efter några dagar blev hela hundspannen köpt av nya ägare igen. De nya ägarna, två män och en kvinna, var rena amatörer. De visste inte hur man skulle sköta hundar och slädar. Trots det gav de sig iväg med allt för tung last och allt för lite mat. Resan var hemsk och drog på tiden. När de kom till floden var våren nästan framme och is på floden var mycket tunn. Vid floden träffade de en man som hette John Thorntorn. Han försökte avråda de att passera floden med hundarna och släden men de envisades och gav sig iväg med alla hundar utom Buck. Vid det läget var Buck inte bara helt utmatad utan även kände på sig att det var farligt att gå över isen. Han fick istället stanna hos Thorntorn och de andra drogs ner i vattnet under sitt försök att passera floden.  En dag gav sig Buck och hans husse ut i vildmarken för att leta efter guld. I vildmarken började Buck leva mer och mer ett fritt liv och han var mycket glad för det. Han förlorade sin bästa vän Thorntorn och blev ensam i vildmarken. Efter en tid fylld med sorg fann han till slut sin lycka hos vargarna och levde resten av sin tid ett vilt varg liv.

Hans liv blev väldigt dramatiskt och många människor och händelser har påverkat hans karaktär. Från början var han en snäll familjehund som på grund av omständigheterna förändrades till en stark och aggressiv kämpehund. Han hade tydliga ledar drag och det fick han bevisa flera gånger. Samtidigt var han kärleksfull och omtänksam både till människor och sina hundkamrater men endast till de han litade på. När han var vän med någon då visade han det på alla möjliga sätt. Mot sina fiender var han fullständigt skoningslös. Buck var en hund med mycket stark personlighet.

I just denna bok så tyckte jag att författaren använde sig av ett ganska lätt språk. Meningarna var varken för krångliga eller för långa så man kunde hänga med bra i handlingen.

Jag vet inte riktigt vad författaren vill ha sagt med boken, men jag skulle kunna tänka mig att det han ha att göra med hans eget liv, erfarenheter och motgångar. Även om livet verkar vara hopplöst så ska man ändå fortsätta att kämpa och det kommer att löna sig, vilket jag tycker att Jack får sagt med boken om det är det budskap han vill få fram.

Jag tycker att boken var en mycket bra bok och jag vart positivt överraskad. Jag trodde att den skulle vara sämre än vad den var men när man väl började läsa så vart den bättre och bättre hela tiden. Någonting jag även gillade var att boken kom in i handlingen mycket snabbt. På så sätt så fastnade jag för boken nästan direkt.  Jag skulle lätt kunna rekommendera den här boken för någon annan.

HADE GÖTT!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *