Ensam på Mars av Andy Weir

bokAndy Weir har i Boken Ensam på Mars lyckat med konststycket att skriva en Robinson Crusoe för vår moderna tid! Båda huvudrollsinnehavarna måste lita till sin egen förmåga och intelligens för att överleva i en ogästvänlig värld. Där den ena använder sig av växtfibrer och enkla redskap, använder sig den andra av den senaste rymdtekniken från NASA. Den ena har Fredag till hjälp och den andra har rymdsonden Pathfinders kommunikationssystem (dock inte hela tiden). Parallellerna är många!
Tidigt i boken märker jag som läsare att författaren är mycket teknikkunnig, det är både en styrka och en svaghet. Styrkan kommer av att det ger boken en trolig inramning, svagheten ligger i att det kan bli lite arbetsamt för oss som inte är ”tekniknördar”

Ensam på Mars har rönt en enorm framgång i USA med idel topplaceringar! Själv tycker jag inte den är värd ett A men väl ett starkt C – för det uppfinningsrika i att flytta Crusoe till Mars! Språket då? Jo, han håller en god nivå på språket, lättlästare än jag skulle tro om en bok så full av teknik! Däremot tycker jag den tappar i realism när den inte lägger ner ens ett uns på det psykologiska i att bli ensam kvar på Mars – men kanske är det därför den blivit så populär! Hursomhelst är den läsvärd, som en modern Robinson Crusoe om inte annat!

Trevlig läsning!
Carin Blom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *