Skuggorna av Katarina Wennstam

skuggorna”Människan har i alla tider behövt ge igen och utkräva straff. Och den mer blodiga vedergällningen är faktiskt den som har gällt under större delen av mänsklighetens historia. Vi har utvecklats, förfinats och blivit rättssäkrare. Men kanske att det ändå finns något nedärvt kvar i oss som går djupare än så, som vill se blod och lidande som svar på just blod och lidande. Som inte går att tvätta bort på bara några sekel.”
   ”Du får det att låta som att vi människor är djur.”
   ”Absolut inte. Tvärtom. Djur hämnas inte. Det håller bara vi människor på med.” 

Fyra kvinnor, Skuggorna kallade av media, tar på sig rollen att hämnas de kvinnor som blivit misshandlade av sina män, som fått låga eller inga straff p.g.a. att kvinnorna inte vågat vittna mot dem. De dyker upp, slår till och försvinner igen. Slag för slag, spark för spark, våldtäkt för våldtäkt – de gör varken mer eller mindre än det som står i deras domar. Öga för öga, tand för tand – Hammurabis lag.

För rättsväsendet är det inte svårt – de begår brott mot redan straffade, men för personerna i rättsväsendet är det inte lika enkelt – är offren verkligen offer i det här fallet?

Skuggorna ställer en del intressanta frågor: Vem är offer och vem är förövare?  Vad händer i ett samhälle där kvinnorna börjar slå tillbaka? Vad händer om männen börjar bli rädd för att gå ut om kvällarna?

Själv säger jag bara en sak; Läs den!

Ha en spännande läsning
Carin Blom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *