27 januari, FN:s officiella minnesdag för Förintelsens offer.

14136065450_585850552bVi högtidlighåller minnet av Auschwitz. Idag den 27 januari är det 70 år sedan det mest kända av koncentrationslägren under andra världskriget, Auschwitz, befriades. Lägret som ligger några mil från Krakow  i södra Polen kommer idag att besökas av presidenter, statsministrar och kungligheter till en minnesstund över Förintelsens offer, samtidigt som manifestationer kommer att hållas över hela världen.  Denna årsdag kommer troligen att vara bland de sista tillsammans med de överlevande som ännu finns kvar och som minns och kan berätta.

Material om Förintelsen finns på nätet på Forum för levande historia, och i tidningarna skrivs många artiklar i bl a DN och SvD.  Här kan du läsa Lotta Lundbergs gripande artikel ”Tänk om jag inte kan gråta” från SvD om ett besök i Auschwitz.

På TV2 visas i kväll  en nygjord dokumentär om sex individers liv efter Auschwitz och på svt.play finns dokumentären Night will fall regisserad av Alfred Hitchcock.

I biblioteket har vi en utställning med material från Forum för levande historia samt våra egna böcker, både skönlitterära och faktaböcker samt filmer.

Foto: Paul Arps,  ”https://www.flickr.com/photos/slapers/14136065450/player/585850552b

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.