Mördarens apa av Jakob Wigelius

9789163877384Mördarens apa är en fortsättning på serieboken Legenden om Sally Jones,  men de går utmärkt att läsa fristående.  Gorillan Sally berättar om när hennes bästa vän kapten Chiefen blir oskyldigt anklagad för mord. Han sätts i fängelse och Sally som blivit känd som Mördarens apa blir tvungen att gömma sig och flyr upp på hustaken i Lissabon där berättelsen till stora delar utspelar sig för ungefär hundra år sedan.

Den snälla fabriksarbeterskan Ana upptäcker den hungriga och ensamma gorillan från sitt fönster och sätter ut mat åt honom. Så småningom erbjuder hon Sally att sova på hennes soffa. Ana blir Sallys beskyddare. Anas granne instrumentmakaren signor Firardo som i början är misstänksam mot Sally upptäcker hennes tekniska skicklighet och hon blir hans medhjälpare i verkstaden. Där hittar Sally ett trasigt dragspel som hon lyckas laga för att ge till Chiefen i fängelset.

Med tiden förstår de att personen som Chiefen påståtts ha mördat i själva verket lever. Han har i rädsla flytt från landet vilket tar historien och Sally ända bort till Indien. Där blir hon vän med en svinrik Maharadja och anställs som hans kammaradjutant. Maharadjan blir imponerad av Sally som är oövervinnerlig i schack. Trots att hon har det ganska bra hos Maharadjan så glömmer hon inte varför hon kommit dit och hennes letande och äventyr fortsätter.

Sally lyckas vinna människors förtroenden och hjärtan vart hon än kommer. Hon är godheten själv. Hennes kärlek och trofasthet till de hon tycker om är oändlig. Samtidigt har hon fiender. De finns de som vill låsa in henne på zoo.

Boken är skrämmande 600 sidor tjock, men man är gärna i gorillan Sally och hennes vänners sällskap. Wegelius bilder är oerhört detaljerade, säregna och charmiga i en stil som ligger nära serietecknandet. Bara de är värt ett pris för sig själv, framförallt kartorna på pärmarnas insidor.  De visar Sallys resrutter från Europa ända till Indien.

Jakob Wegelius vann August-priset 2014 för bästa barn- och ungdomsbok. Mycket välförtjänt! Men jag vill nog kalla Mördarens apa en allåldersbok och en alldeles utmärkt högläsningsbok för alla stadier.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *