En man som heter Ove

En man som heter Ove]Jag har just lyssnat klart på En man som heter Ove skriven av Fredrik Backman 2012, uppläst av Torsten Wahlund (Wahlund gör en fantastiskt uppläsning av denna bok).

Om man kan säga att en bok är dråplig då kan man säga att det är vad denna bok är! Handlingen utspelar under 2000-talet med tillbakablickar genom Oves tankar från det han var barn och till bokens nutid.

Det är en bok om krig och en annorlunda kärlek till sin nästa och till livet (kanske inte låter så spännande men) den är allt annat än tråkig! Man tänker att denna Ove, han är väl en djävla surgubbe, för att strax efter inse att man nog drog lite snabba slutsattser när man stoppade in gubben i ett ”fack”.

Han är stor, stark och förbannad. -Rätt ska vara rätt! säger/tänker han ofta, vilket leder till den ena knasigheten efter den andra. Språket i boken är mycket underhållande om man kan tycka att svordommar på fel ställe är roligt. Oves syn på världen är genomträngande glasklar och vi får t ex höra att katten som han blev pådyvlad ”… just såg ut som en nöjd tonåring som betraktar sitt foto taget med mobiltelefonen.”

Saab är den enda bilen, allt annat i bilväg ÄR skräp, något som Ove ordar om högt i både passande och opassande situationer.

Trots att Ove är en stor man, är detta en berättelse om den lilla mannens kamp mot övermakten och hur ”män i vita skjortor och slips” kan stjälpa i stället för att hjälpa.

Rekomenderas varmt till alla över 15 år. Fredrik låter Ove berätta något viktigt om livet och vad som är viktigt medan man vandrar här. Vi kan lära oss massor av Ove (om vi vill)!

Trevlig läsning önskas av Magdalena G

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *