Nobelpriset 2018 och 2019

 

 

 

 

 

 

Peter Handke – Nobelpriset 2019

”För ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet.”

Peter Handke föddes 6 december 1942 i Österrike. Han är författare, översättare och filmregissör. Numera är han bosatt i Frankrike, Chaville. Handke har varit politiskt kontroversiell då hans reseskildringar ”Eine winterliche Reise zu den Flüssen Donau, Save, Morawa und Drina oder Gerechtigkeit für Serbien” har berört det tryckta politiska läget mellan Serbien och Jugoslavien.

Don Juan (2006)

Don Juan gömmer sig undan förföljare på ett värdshus i Frankrike. Under sin sju dagar långa vistelse berättar han för värden om sju amorösa eskapader i Kaukasus, Damaskus, Marocko, Holland och Norge.

 

 

 

Olga Tokarczuk – Nobelpriset 2018

”En berättarkonst som med encyklopedisk lust beskriver gränsöverskridandet som livsform.”

Olga Tokarczuk föddes 29 januari 1962 i Polen. Hon är poet, psykolog och författare. Hon skulle ha tilldelats Nobelpriset förra året men på grund av skandalen i den Svenska Akademin sköts prisutdelningen upp ett år. Hennes verk faller inom olika genrer som magisk realism, astrologi och moralisk thriller som berör miljö- och djurrättsfrågor.

Styr din plog över de dödas ben (2010)

I ett avsides hörn av den polska landsbygden lever Janina Duszejko. Hon ägnar sin tid åt att vakta grannarnas hus under vintern, ströva genom markerna tillsammans med vilda rådjur och ställa horoskop. När grannen hittats död ser hon, med hjälp av sina förmågor, ett mönster som myndigheterna inte uppfattar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *