Den vita tigern av Aravind Adiga

Det är en gammal och vördad sed bland människorna i mitt land att inleda en berättelse med att be till en högre makt. Jag gissar, Ers excellens, att jag också borde börja med att kyssa arslet på någon gud. Men vilken guds arsle? Det finns så många att välja på. Muslimerna har en gud. De kristna har tre gudar. Och vi hinduer har 36 000 000 gudar. Vilket ger mig 36 000 004 gudomliga arslen att välja på.

Belram Halwai, Den vita tigern, tjänare, filosof, entreprenör och mördare, skriver under sju nätter mail till Wen Jiabao – Kinas premiärminister – och berättar sin, och Indiens, historia. Från sin uppväxt i det fattiga Indien, via Delhis myller av gallerior, telemarketingbolag och kackerlackor till Bangalore går Belrams livsresa. Fångad mellan att vara en god son och tjänare, till sin önskan att klättra på statusstegen, antar han en ny moralisk kompass i hjärtan av ett nytt Indien.

Ska den Vita tigern lyckas fly den bur som samhällets normer håller honom fångad i – och är det värt en mans liv för att nå toppen?

Trevlig läsning!
Carin Blom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.