Citattävling : gissa vilken bok/författare

Från vilka böcker/vilken författare är dessa citat hämtade:

 1.
Aldrig har det lyckats mej att tillverka en riktig kofés och ändå går jag inte omkring och klagar högljutt för den sakens skull. Numera tror jag mej nämligen veta att en äkta kofés är någonting mer än sällsynt. Det kan till och med tänkas att en sådan aldrig blivit tillverkad av en människa, och därav kan var och en förstå att det inte är fråga om en pjäs, som man yxar till på en kafferast i tron att det sedan bara är att ta emot applåderna från en förstummad och beundrad menighet”

1 Birger Vikström
2 Stig Claesson (Slas)
3 Tage Danielssson

2.
Adolf Pavval skulle få en riktigt dålig dag. Faktiskt skulle den bli värre än han någonsin kunnat föreställa sig. Ännu visste han ingenting om det, och kände sig därför både lätt till sinnes och en aning vemodig där han rattade fram sitt arbetsredskap, en specialutrustad Saab 9000 Limousine med tonade sidorutor. Förarsätet var en dröm, en skålad sportstol som kändes formgjuten för hans kropp och samtidigt utstrålade klassisk elegans med sitt blankade svarta kalvläder. Hans  händer slöts om ratten och förenades med den, människa och maskin växte ihop organiskt, samma känsla som en gång fått honom att ta det där banklånet och slå till.”

1 Harens år av Arto Paasilinna
2 I tystnad begravd av Tove Alsterdal
3 Fallvatten av Mikael Niemi

3.
Det var kärlek vid första ögonkastet. Första gången Yossarian fick se fältprästen blev han vilt förälskad i honom. Yossorian låg på sjukhuset med en leveråkomma som inte riktigt var gulsot.”

1 Moment 22 av Joseph Heller
2 De nakna och de döda av Norman Mailer
3 På västfronten intet nytt av Erich Maria Remarque

4.
”- Pappa, sa hon, tror du att du skulle kunna köpa en bok till mig?
– En bok, sa han. Vad ska du med en förbaskad bok till?
– Läsa den, pappa.
– Vad är det för fel på TV nu för fasen? Här har vi en jättefin tolvtummare och så kommer du och ber om en bok! Du börjar bli bortskämd, min flicka!”

1 Roberta Karlsson och Kungen av Viveca Sundvall
2 Jättehemligt av Barbro Lindgren
3 Matilda av Roald Dahl

5.
Myran släpar på en död fluga. Myran ser inte vägen, den vänder på flugan och kryper baklänges. Flugan är tre gånger större än myran. Adina lyfter på armbågen, hon vill inte spärra vägen för flugan. Bredvid Adinas knä glänser en tjärklump, den kokar i solen. Hon petar på den med fingret, vid handen hänger en tunn tråd av tjära, stelnar i luften och går sönder.”

1 Redan då var räven jägare av Herta Müller
2 Slaktaren av Elfride Jelinek
3 Kärlek, hat vänskap av Alice Munro

6.
Solen är en stark planet
Jag ska bygga en raket
och så ska jag åka dit
för jag är så jävla vit

1 Tage Danielsson
2 Kristina Lugn
3 Claes Eriksson

7.
Att en hund kan skrika så. Samuel Johansson har aldrig hört en hund låta på det viset förut. Där står han i köket och brer en smörgås. Hans gråhund är bunden i löplinan ute på gården. Allt är fridens liljor. Så börjar hunden skälla. Till en början skarpt och hetsigt. Vad skäller den åt? Ingen ekorre i alla fall. Skall på en ekorre känner han igen. Inte älg? Nä, älgskallet är dovare och stadigare. Sedan händer något. Hunden skriker. Tjuter som om helvetets portar öppnat sig. Det är ett läte som väcker kall skräck i Samuel Johansson. Så blir det tvärtyst.”

1  Fjälldesperadon av Jerk Schuitema
2  Kasaland av Bengt Pohjanen
3 Till offer åt Molok av Åsa Larsson

8.
Om ni verkligen vill höra den här historien, så väntar ni er väl att jag ska börja tala om var jag föddes, min usla barndom, vad mina föräldrar sysslade med innan jag kom till världen och sånt David Copperfield-larv, men jag känner inte för det pratet, för det andra skulle mina föräldrar få ungefär två slaganfall var om jag avslöjade något om deras privatliv. De är väldigt känsliga på den punkten, särskilt min pappa.”

1 Dumskallarnas sammansvärjning av John Kennedy Toole
2 Om en pojke av Nick Hornby
3 Räddaren i nöden av J.D Salinger

9.
”De Stående Babas var män som hade svurit att aldrig sätta sig, aldrig någonsin mer, så länge de levde. De stod dag och natt, för all framtid. De åt sina måltider stående och utförde sina behov stående. De till och med sov stående, upphängda i selar som gjorde att kroppsvikten vilade på deras ben men hindrade dem att falla omkull när de domnade bort.”

1 Den vita tigern av Aravind Adiga
2 Shantaram av David Gregory Roberts
3 Bakom det evigt vackra av Katherine Boo

10.
Ljuva damer, när jag tänker på hur ni genom er kvinnlighet är fulla av naturligt och älskligt behag, inser jag mer än väl att ni måste tycka att föreliggande verk har en alltför grym och förfärlig början. I dess inledning skildras nämligen den hemska pest som inte för så länge sedan drog genom landet och förorsakade en sådan ofattbar död och förintelse. Var och en som upplevde denna farsot på nära håll eller på annat sätt fick insikt i dess härjningar, vet hur oerhört förödande den var och vilket oändligt lidande den skapade bland människorna.”

1 Ljuset av Torgny Lindgren
2 Decamerone av Giovanni Boccaccio
3 De 120 dagarna i Sodom eller Liderlighetens skola av Donatien Alphonse Francois  de Sade

Vinn en bok! Skicka svaret till eva.wallgren@edu.boden.se, eller lämna in dem på skolbiblioteket. Tävlingen är endast till för Björknäsgymnasiets elever och personal.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *