77 år sedan Förintelsen

27 januari är den årliga Förintelseminnesdagen. Det har gått 77 år sedan förintelselägren Auschwitz-Birkenau befriades år 1945.

Nazisternas mål var att forma samhället efter ”etnisk likhet” vilket innebar att utsatta minoritetsgrupper som bland annat judar, romer, personer med funktionsvariationer, homosexuella män m.m. diskriminerades.

Diskrimineringen började med hatisk propaganda mot judarna, deras kultur och språk. Även ett kulturellt folkmord skedde. Konstsamlingar, bibliotek och arkiv plundrades.

Omkring 6 miljoner judar och en halv miljoner romer antas ha dödats i tragedin.

Läs mer på Forum för Levande Historia, där ni lätt kan hitta källorna bakom informationen.

Förslag på böcker och film:

Och du kom inte tillbaka: Lättläst liten bok på 113 sidor men med ett tungt innehåll. Självbiografisk roman av den franska filmaren Marceline Loridan-Ivens som överlevde Förintelsen. Tillägnad hennes far som dog i det närliggande lägret Birkenau. Trycker på att Auschwitz-Birkenau oftast slås ihop när man talar om dem historiskt men för Loridan-Ivens var avståndet outhärdligt.

Anne Franks dagbok: Kanske världens mest kända bok om Förintelsen som översatts på 60 språk. Anne Frank förde dagbok i två år från den 12 juni 1942 till den 1 augusti 1944, där hon berättar om sina upplevelser och känslor under denna svåra tid. Finns även som lättläst och som serie.

Pojken i randig pyjamas: En fiktiv berättelse om den tragiska vänskapen mellan en 9-årig pojke och en judiskt fånge. Har dock fått viss kritik för att vara orealistisk (yngre barn dödades oftast direkt). Finns som både bok och film.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *