Att arbeta med/i Wikipedia

Såg en föreläsning om Wikipedia av gymnasieläraren Ylva Pettersson. Hon undervisar i historia och kulturhistoria på Katedralskolan i Skara. Under åren har hon  fått in en massa texter från Wikipedia som fastnat i Urkund, med klipp-och-klistrametoden. En lösning för henne var att låta eleverna själva bli producenter i stället för konsumenter.

När eleverna bidrar i Wikipedia märker de att det är verklighet. Real matters! Någon läser mer än bara läraren. Något som hon märkt gör skillnad. Man anstränger sig, man tar risker, tänjer sig. Ylva visar hur hon använder sig av Wikipedia i undervisningen. Eleverna skaffar sig egna konton och ger sina egna bidrag till encyklopedin. Ämnen eleverna bidragit till är bland andra Renässansens fester och mode, Barockens trädgårdskonst och någon skrev om solfjädern bland annat.

De har upptäckt många vinster med att arbeta med Wikipedia. Att nätet inte räcker till, att de behöver använda även tryckta källor. Hon kan inte nog understryka hur viktigt biblioteket och bibliotekarierna är!!! Wikipediaartiklar får heller inte använda Wikipedia som källa. Det viktiga värdet av källkritik och upphovsrätt har kommit i fokus.

En annan som använt sig av Wikipedia i sin undervisning är läraren Patricia Diaz, lärare i engelska bland annat. Hon har använt Wikipedia för att låta eleverna översätta artiklar från engelska respektive svenska. Om detta berättar hon i sin bok Webben i undervisningen : digitala verktyg och sociala medier för lärande.  Det finns även en föreläsning med henne och Daniel Barker i ett blogginlägg på den här sidan, taget från Bokmässan 2013.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *