Tjuvarnas stad av David Benioff

benioff-david-tjuvarnas-stad4Vid belägringen av Leningrad (nuvarande Sankt Petersburg) under andra världskriget var staden omkringskuren av tyskarna under cirka niohundra dagar. Man tror att närmare en miljon civila svalt eller frös ihjäl!

Berättaren , den 17-årige Lev möter desertören, skojaren och kvinnotjusaren Kolya. Båda blir tillfångatagna av en rysk general (Lev har plundrat en död tysk som seglat ner ihjälfrusen i en fallskärm på Leningrads gator) som lovar att de undgår straff om de i utbyte skaffar fram ett tjog ägg till generalens dotters bröllopstårta.

Boken är rik på episoder, både makabra och humoristiska. Det är spännande att följa dem i deras jakt på ägg som tar dem till möten med brutala nazister, läskiga kannibaler och ett gäng ryska partisaner däribland Vika, som den unge pojken fascineras av och förälskar sig i. Kolya och Lev fyller dessutom på med sina egna mustiga skrönor och berättelser i boken. Till slut blir det ett parti schack som blir avgörande för deras överlevnad.

Detta blir nog Årets bok för mig!

David Benioff har under senare år verkat som producent och manusförfattare till Game of thrones. Han har även skrivit manus till filmer som Flyga drake och Troja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *